Bitcoin daalt volgens Nederlandse crypto-investeerders naar €15.000

25 mei 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het stokpaardje onder de cryptocurrencies, de Bitcoin, staat onder druk. Volgens een studie gehouden onder meer dan 1.000 Nederlanders staat de cryptomunt zelfs onder zoveel druk dat de koers de komende maanden verder gaat duikelen richting de €15.000.

Na de enorme groei in de afgelopen jaren van de populariteit van cryptocurrencies, telt ons land inmiddels bijna 2 miljoen crypto-investeerders. Veel van hen hebben hun geld gestopt in de bekendste munten – Bitcoin en Ethereum – en in zogeheten ‘stablecoins’.

Vroege investeerders hebben in de eerste jaren enorme winsten weten te boeken. Maar sinds het vierde kwartaal van vorig jaar zit de schrik er bij crypto-investeerders goed in.

Bitcoin daalt volgens Nederlandse crypto-investeerders naar €15.000

Want was de totale cryptomarkt op het hoogtepunt in 2021 meer dan $3 biljoen waard, op het moment van schrijven is de waarde onder de $1,3 biljoen gedoken. Vooral de oorlog in Oekraïne, de onrust op de financiële markten en de stijgende rentes (hierdoor zijn groeibedrijven financieel minder aantrekkelijk geworden) hebben tot een flinke daling in cryptowaarderingen geleid.

Maar ook ontwikkelingen binnen het cryptolandschap spelen een belangrijke rol. Steeds vaker komen scams met coins naar buiten, worden vraagtekens gezet bij de beweringen van cryptobedrijven en komt de financiële robuustheid van de jonge bedrijven onder een vergrootglas.

Tether en Luna zijn hiervan de bekendste voorbeelden. Tether ligt al maanden onder vuur omdat het zijn reserves groter deed voorkomen. Ook zijn er serieuze twijfels over de claim dat het over voldoende harde dollars beschikt om zijn ‘cryptowisselkoers’ in stand te houden (Bloomberg noemde de munt zelfs “mogelijk de grootste financiële scam in de geschiedenis”).

Luna is wellicht een nog stuitender voorbeeld. De munt was op zijn hoogtepunt meer dan $110 waard, maar duikelde in luttele dagen naar minder dan $1. Door de rappe daling verloren Luna-investeerders in één klap hun hele inleg.

Dit zorgde voor schrijnende gevallen, waarbij sommige mensen een groot deel, zo niet al hun spaargeld in rook zagen opgaan. De oprichter van Luna, Do Kwon, is ondertussen aangeklaagd op verdenking van fraude.

Niet verrassend dan ook is dat het vertrouwen van Nederlanders in cryptomunten sterk is gedaald in de afgelopen periode. Volgens Markteffect, dat elk kwartaal het cryptosentiment onder zo’n 1.000 Nederlanders peilt, staat het vertrouwen in de Bitcoin op het laagste niveau sinds april 2021.

Met name ouderen (55 jaar en ouder) hebben met een gemiddelde score van 3,2 uit 10 weinig tot geen vertrouwen in deze cryptovaluta.

“Het spreekwoord dat vertrouwen te voet komt en te paard gaat, gaat helaas ook op voor Bitcoin”, aldus Bas de Vries, onderzoeker bij Markteffect. “De hoge volatiliteit en veelal negatieve berichtgeving maakt dat mensen huiverig zijn om hierin te investeren of beleggen.”

In verband met het lage vertrouwen verwachten de ondervraagde crypto-investeerders dat de koers van Bitcoin over een jaar gemiddeld genomen nog slechts €15.126 zal bedragen. Dat zou een daling betekenen van bijna 50% ten opzichte van de huidige waarde (rond de €28.000) en van bijna 400% ten opzichte van de hoogste stand ooit (bijna €58.000).