Rekenmodel van bbn adviseurs ondersteunt herontwikkeling Rijswijkse buurt

07 juni 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Woningcorporatie Rijswijk Wonen en gebiedsontwikkelaar Synchroon hebben hun handen ineengeslagen voor de herontwikkeling van een Rijswijkse buurt. Consultancybureau bbn adviseurs heeft de financiële haalbaarheid daarvan getoetst.

Pal naast het Haagse stadsdeel Laak ligt Te Werve Oost – een buurt in de buurgemeente Rijswijk die de komende jaren flink onder handen zal worden genomen. Een groot deel van de sociale huurwoningen in de wijk is aan vervanging toe, stelde Rijswijk Wonen enige tijd geleden vast. 

Na een uitgebreide selectieprocedure koos de woningcorporatie voor Synchroon als partner om Te Werve Oost te herontwikkelen. De twee partijen kwamen bij nadere inspectie tot de conclusie dat 93,5% van de in totaal 355 sociale huurwoningen moet worden gesloopt.

Rekenmodel van bbn adviseurs ondersteunt herontwikkeling Rijswijkse buurt

Het gaat om 304 portiekwoningen en 28 eengezinswoningen die zullen worden vervangen door energiezuinige en duurzame nieuwbouwpanden. Daarvan moet volgens Rijswijk Wonen en Synchroon minimaal 50% weer een sociale huurwoning worden. 

Afgelopen maand brachten vertegenwoordigers van Rijswijk Wonen de inwoners van de buurt Te Werve Oost op de hoogte van de plannen door bij ze aan te bellen en met ze in gesprek te gaan. En ook om ze gerust te stellen: na de herontwikkeling kunnen ze naar hun oude wijk terugkeren, maar dan in een nieuw huis.

Financiële haalbaarheid

Rijswijk Wonen en Synchroon schakelden consultancybureau bbn adviseurs in om een rekenmodel te ontwikkelen dat inzicht geeft in de financiële haalbaarheid van de herontwikkelingsplannen.

Het rekenmodel laat zien welke opbrengsten en kosten gepaard gaan met de sloop en het bouwen van de verschillende type woningen. Het model houdt er eveneens rekening mee dat het bouwproject ruim vijf jaar duurt, waardoor bepaalde kosten en opbrengsten geïndexeerd moeten worden.

Ook heeft bbn adviseurs de macro-economische en projectspecifieke risico’s in kaart gebracht en een uitgebreide financiële scenarioanalyse gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin plotsklaps 100% van de nieuwbouwpanden sociale huurwoningen zijn geworden.

Rijswijk Wonen geeft op zijn website echter aan dat het een ander scenario voor ogen heeft. Zo moet Te Werve Oost na de herontwikkeling een gemêleerde buurt worden, die naast betaalbare sociale huurwoningen ook bestaat uit middeldure en dure huurwoningen en koophuizen.