Been Management Consulting begeleidt strategie-driedaagse bij NAD

11 mei 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Nadat Zorginstituut Nederland de behandelingen van het Nederlands Astmacentrum Davos (NAD) niet meer wilde vergoeden uit het basispakket, dreigde sluiting van de bijna 125-jaar oude kliniek. NAD wist het tij echter te keren, zodat het vizier weer op de toekomst kon worden gericht. Been Management Consulting hielp met een strategie-driedaagse.

Wie het over Davos heeft denkt waarschijnlijk al snel aan het jaarlijkse congres van het World Economic Forum, waar de mondiale elite jaarlijks samenkomt om actuele wereldthema’s te bespreken. Minder mensen zullen denken aan een Nederlands ziekenhuis – toch is er een te vinden: Nederlands Astmacentrum Davos.

Wat doet NAD zo ver van het thuisland? Het is eigenlijk simpel: de Zwitserse plaats heeft iets wat in Nederland nergens te vinden is – je raadt het al: bergen. “De schone berglucht biedt een prikkelarme omgeving, met drogere lucht, minder pollen, minder schimmels, minder fijnstof en luchtvervuiling”, legt bestuursvoorzitter Tim Roldaan uit.

Nederlands Astmacentrum Davos

“Zo helpt de omgeving mee voor onze patiënten, mensen met ernstig astma. Voor hen is een blokje om of de trap op lopen vaak al te veel. Zij gebruiken al chronisch medicatie, maar hebben daar meestal steeds meer van nodig. Hier kunnen de luchtwegen, en daarmee de astma, tot rust komen.”

Op het randje van de afgrond

De behandelingen van NAD waren echter duurder dan van astmacentra in Nederland. Daarnaast keek toezichthouder Zorginstituut Nederland “heel kritisch naar het wetenschappelijk bewijs van onze behandelingen”, vertelt Roldaan, “en wilde de behandelingen niet meer vergoeden uit het basispakket.”

Het was tegen deze achtergrond dat Roldaan in 2016 aan boord kwam om NAD voor sluiting te behoeden. Onder zijn leiding werden efficiëntieslagen doorgevoerd, waardoor de behandelkosten vergelijkbaar werden met andere astmacentra. Ook liet de kliniek studies uitvoeren om te bewijzen dat de prikkelarme omgeving en multidisciplinaire behandeling veel waarde heeft voor de patiënt.

“Inmiddels zijn de resultaten van de eerste onderzoeken binnen en die bevestigen dat”, vertelt Roldaan. “Zo hebben patiënten ook een jaar na de behandeling betere klinische resultaten en een betere kwaliteit van leven. Het NAD heeft dus echt iets extra’s te bieden.”

Crisis afgewend: blik vooruit

Daarmee was de crisis afgewend. Maar “zo’n roerige periode raakt iedereen”, legt Roldaan uit. “Er zijn ook mensen uit het team vertrokken. Dat is nooit makkelijk.”

Daarom wilde hij samen met het hele team naar de toekomst gaan kijken. Om daarbij te helpen schakelde hij Been Management Consulting in voor een strategie-driedaagse. Die werd verzorgd door Been Management Consulting-adviseurs Esther Eijkemans en Malou Bok.

“Veel van onze mensen hadden nog nooit meegedacht over de missie, visie en strategie van hun organisatie. Esther en Malou hebben ervoor gezorgd dat de sessies goed voorbereid waren, soepel verliepen en ook heel leuk waren. Dat gaf veel positieve energie”, aldus Roldaan, die het ook mooi vond om te zien dat “we zo eensgezind waren als team”.

Eensgezind en vol ambitie

Ook de opbrengst van de driedaagse mag er wezen. Zo werd de missie van NAD – de kwaliteit van leven en regie teruggeven aan patiënten die gebaat zijn bij een alpine hoogteklimaat – vertaald naar strategische thema’s waarmee die missie kan worden waargemaakt.

“Ook daar werden we het snel eens”, aldus Roldaan. “Net als de kernwaarden, die leidend zijn voor ons gedrag. We kijken als team dus op dezelfde manier naar de toekomst.”

“Ik had natuurlijk zelf ook ideeën over wat we als NAD moeten doen, maar door het los te laten ontstond er veel energie en betrokkenheid bij de vakgroepen zelf.”

En het team heeft “veel ambitie” voor die toekomst, stelt hij voldaan vast. “Denk aan het opzetten van een onderzoeks- en opleidingscentrum rond astma en hoogte. Meer patiëntengroepen helpen: uit andere landen, wellicht ook kinderen.”

“Ook willen we nog meer nadruk leggen op kwaliteit van leven voor de patiënt. Bijvoorbeeld in de afspraken met verzekeraars, die steeds meer vanuit value-based healthcare beginnen te denken. We willen meer digitale oplossingen inzetten, zodat we mensen ook kunnen begeleiden als zij weer terug zijn in Nederland. Behoorlijk ambitieus voor een organisatie met zo’n 30 medewerkers.”

Loslaten geeft energie

Al met al blikt Roldaan dik tevreden terug op de strategie-driedaagse, waarbij hij ook erg blij is dat het hele team op deze manier actief kon bijdragen aan het scherpstellen van de toekomstambities. “Ik had natuurlijk zelf ook ideeën over wat we als NAD moeten doen, maar door het los te laten ontstond er veel energie en betrokkenheid bij de vakgroepen zelf.”

Eijkemans en Bok genoten ook volop van de positieve energie. “Wat een inspirerend gezelschap”, blikt Bok terug. “Samen hebben we diepgaande gesprekken gevoerd over waar het NAD voor staat en waar zij zichzelf de komende jaren naartoe willen ontwikkelen.”

“Mooi om na afloop van de groep te horen dat het lijkt alsof we elkaar al jaren kennen en in staat zijn geweest de brij aan gedachtes en informatie om te zetten in een heldere missie, visie en strategie”, voegt de Been Management Consulting-adviseur toe. “Dan weten we: we hebben ons doel bereikt. Ook in dit traject geldt: het ‘hart’ is voor ons net zo belangrijk als het ‘hoofd’.”