Antea klaar voor dronevlucht van Oranjewoud naar Kopenhagen

27 mei 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Vorige jaar liet advies- en ingenieursbureau Antea Group weten dat het de langste dronevlucht binnen Europa wil gaan realiseren. Deze zomer gaat die wens in vervulling.

In 2021 vierde Antea Group zijn zeventigste verjaardag. In dit jubileumjaar verhuisden de adviseurs naar hun nieuwe kantoorcampus in Heerenveen. “Dé plek waar […] wordt gewerkt aan oplossingen voor uitdagingen zoals klimaatverandering en veranderende mobiliteit”, aldus CEO Tanja Lendzion.

Ter gelegenheid van de verjaardag stond ook een internationale dronevlucht op de planning: van de nieuwe kantoorcampus in Friesland – via Duitsland – naar de Deense hoofdstad Kopenhagen. Die route heeft een lengte van circa 750 kilometer. Volgens Antea zou het daarmee de langste Europese dronevlucht tot dusver worden.

Adviesbureau Antea initiator van langste Europese dronevlucht

Met de vlucht wil Antea laten zien hoe drones in de nabije toekomst veilig inzetbaar zijn. Ook wil de zakelijke dienstverlener met het project aantonen op welke manier drones de leefomgeving kunnen verduurzamen.

Aanvankelijk was het de bedoeling om de vlucht afgelopen najaar te laten plaatsvinden, wat echter niet is gelukt. “Met het oog op de afronding van dit plan én het aantal zonuren dat voor de lange dronevlucht nodig is, vindt de vlucht in de zomer van 2022 plaats”, liet Antea Group destijds weten in een persverklaring.

Juridisch karwei

Een belangrijke reden dat het project wat meer tijd in beslag neemt is de technische en juridische complexiteit. De route was enige tijden geleden weliswaar op hoofdlijnen uitgestippeld, maar dat betekende niet direct dat de drone deze zonder meer mag volgen. Dat komt doordat rekening moet worden gehouden met regelgeving.

Zo kruist de drone op zijn route meerdere snelwegen, hoogspanningskabels en natuurgebieden. En om daar overheen te vliegen, moet toestemming worden verkregen van de autoriteiten. Daarbij werd Antea Group ondersteund door dronespecialisten Airhub, Stichting Dutch Drone Delta en DroneQ Robotics.

De autoriteiten in Nederland, Duitsland en Denenmarken hebben Antea Group de afgelopen maanden voorzien alle benodigde ontheffingen. Hierdoor kan de dronevlucht van het bureau officieel deze zomer gaan plaatsvinden.

Succesvolle eerste testvlucht

Ter voorbereiding van de grote dag vond afgelopen maand een testvlucht plaats in gemeente Nijmegen. En vorige week vond de generale repetitie plaats, die volgens de technici van Antea Group succesvol is verlopen.

Tijdens de repetities zijn onder andere de vliegopties onderzocht. Zo is het namelijk mogelijk om de drone te besturen zonder dat deze door mensen van het project waarneembaar is vanaf de grond. In plaats daarvan worden camera’s en een locatievoorziener op de drone geïnstalleerd. Aan de hand van de rechtstreekse beelden en het gps-signaal kan de drone vervolgens worden bestuurd.

Daarnaast is het ook mogelijk om langs de route op cruciale punten waarnemers op de grond te stationeren. Deze staan in contact met de dronepiloot en kunnen waar nodig ondersteuning bieden, bijvoorbeeld als de drone tegen iets dreigt aan te vliegen.

De vlucht van Oranjewoud naar Kopenhagen staat gepland tussen 30 juni en 4 juli.