Royal HaskoningDHV ondersteunt festivals bij overstap naar circulair

13 mei 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Steeds meer festivalorganisatoren proberen hun evenementen circulair te maken. Al een paar jaar worden ze daarbij ondersteund door de specialisten van Royal HaskoningDHV. 

Eind 2019 lanceerde het ministerie van I&W samen met de Nederlandse festivalbranche de zogenaamde Green Deal Circular Festivals (GDCF). Inmiddels hebben zich meer dan twintig grote festivals aangesloten bij dit initiatief. Enkele bekenden namen: Amsterdam Open Air, North Sea Jazz en Down The Rabbit Hole. 

Het hoofddoel van het initiatief: een toekomstbestendige festivalindustrie. Daartoe delen de GDCF-leden kennis, om op die manier duurzame oplossingen voor hun festivals te ontwikkelen. Denk hierbij onder andere aan het stimuleren van hergebruik (van materialen) en aan een circulair inkoopbeleid.

Royal HaskoningDHV ondersteunt festivals bij overstap naar circulair

Om dit hoofddoel te bereiken streven de GDCF-leden ernaar om in 2025 een standaardformule te hebben ontwikkeld waarmee organisatoren hun festivals circulair kunnen maken. Hiermee hopen ze eveneens een inspiratie te zijn voor andere evenementen en zelfs voor steden.

De reden daarvoor ligt volgens de initiatiefnemers voor de hand. Een festival is een ideale plek voor het testen van circulaire innovaties, simpelweg omdat in korte tijd veel basisbehoeften samenkomen op een festivalterrein – waardoor je dus snel kunt bepalen of een circulaire innovatie al dan niet werkt.

Festivals zijn terug, op naar circulariteit

In de festivalsector ging tot de coronacrisis veel geld om. Het aantal festivals groeide het afgelopen decennium explosief, en daarmee ook de omzet. In 2019 – het laatste representatieve jaar voor ‘coronajaren’ 2020 en 2021 – brak de omzet van de Nederlandse festivalbranche bijna door de €1 miljard, een magische grens die zonder de pandemie het jaar erop vrijwel zeker zou zijn beslecht.

Nu de pandemie (hopelijk definitief) achter ons ligt, kan de groei van de sector weer worden hervat. Begrijpelijkerwijs is het echter niet eenvoudig om zo’n grote industrie circulair te maken. Daarom schakelden de initiatiefnemers van GDCF eind 2019 Royal HaskoningDHV in. Drie experts van dit adviesbureau – Alzira Schaap, Liesbeth Schipper en Christiaan Elings – werkten de afgelopen jaren aan het initiatief.

Ze hielden zich onder andere bezig de ontwikkeling van de standaardformule die festivalorganisatoren kunnen gebruiken om hun events circulair te maken. Denk hierbij onder meer aan het opstellen van de strategische lijnen en organiseren van samenwerkingen tussen de festivals en andere relevante partijen.

De drie adviseurs en Christa Licher van het ministerie van I&W zijn verantwoordelijk voor dit programma, dat ook als doel heeft de aangesloten festivals te ondersteunen bij hun reis naar circulariteit. Bijvoorbeeld door met hen een roadmap te maken, waarin ambities en praktische stappen samenkomen. 

Om na te gaan of festivalorganisatoren hun doelen halen, hebben de experts van Royal HaskoningDHV een monitoringtool ontwikkeld. “Dat is een hulpmiddel om festivals extra inzicht te geven in waar zij staan, waar zij heen willen en aan welke knoppen ze kunnen draaien”, vertelt Elings.

Vanwege de coronacrisis heeft de inzet van de tool even op zich moeten laten wachten, laat Schaap weten. “Voor komend festivalseizoen staat de eerste nulmeting op het programma, het starten van een gezamenlijke circulaire pilot en de start van een estafette langs de deelnemende festivals, om zo samen een ‘model’ voor een circulair festival te gaan ontwikkelen.” 

“De festivals geven ons op deze manier eveneens een klein beetje inzicht in hoe circulair we als maatschappij kunnen zijn”, vervolgt Elings. “Daar kunnen we veel van leren en die lessen delen we graag. Elk festival met soortgelijke ambities is van harte welkom om zich aan te sluiten. En wij werken met veel plezier en energie verder aan het programma.”