EY en EY-Parthenon begeleiden overname van energiebesparingsbedrijf Fudura

01 april 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Investeerders PGGM en DIF Capital Partners hebben energiebesparingsbedrijf Fudura overgenomen, een dochterbedrijf van netbeheerder Enexis. Onder de vleugels van de nieuwe eigenaren verwacht Fudura sneller te kunnen groeien, terwijl Enexis zich dankzij de verkoop kan concentreren op zijn kernactiviteiten. Teams van EY en EY-Parthenon traden op als M&A-adviseur van de kopers.

Fudura helpt bedrijven met het besparen op hun energiekosten, het bewaken van de continuïteit van de energievoorziening en het omlaag brengen van hun CO2-uitstoot. Daartoe levert het onder meer infrastructuur en meetapparatuur en biedt het aanverwante datadiensten. Het bedrijf bedient 22.000 zakelijke klanten, van mkb’s tot grote bedrijven en van overheidsinstellingen tot ziekenhuizen.

De overname van Fudura draagt voor PGGM en DIF Capital Partners – die ieder 50% eigenaar zijn geworden – bij aan hun doelstelling om financieel rendement hand in hand te laten gaan met positieve impact op de bredere samenleving.

EY en EY-Parthenon begeleiden overname van energiebedrijf Fudura

“We staan voor de enorme opgave om Nederland binnen enkele decennia CO2-neutraal te maken, en bedrijven als Fudura spelen daarin een zeer belangrijke rol”, aldus Erik van de Brake, hoofd Infrastructuur bij PGGM.

“De voortrekkersrol van Fudura in de energietransitie in Nederland sluit naadloos aan bij de ambities van DIF om deze trends nog verder te versnellen en uiterlijk in 2050 een CO2-neutrale investeringsportefeuille te hebben”, voegt Gijs Voskuyl toe, hoofd Infrastructuur bij DIF.

PGGM belegt voor drie miljoen deelnemers pensioenkapitaal van onder andere Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Het beleggingsfonds van DIF wordt ondersteund door tientallen internationale pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen.

Bevrijd van wet- en regelgeving

Ook voor Fudura zelf biedt de eigendomsoverdracht nieuwe kansen. Als onderdeel van Enexis was het gebonden aan de wet- en regelgeving voor de energiesector. Daardoor kon het zijn aanbod niet uitbreiden met activiteiten als zonnepanelen en private energieopslag. Doordat dergelijke beperkingen onder PGGM en DIF wegvallen verwacht directeur René Pruijssers dat het bedrijf zijn groei kan versnellen.

“Met deze partners kan Fudura zich verder ontwikkelen als hét energietransitieplatform voor zakelijke klanten”, aldus Pruijssers. “De klanten, medewerkers en partners van Fudura zullen profiteren van de kennis en ambitie van DIF en PGGM om Nederland te verduurzamen.”

Handen vol aan kernactiviteiten

Verkoper Enexis – een van de drie grote netbeheerders van ons land – kan zich dankzij de afstoot beter concentreren op zijn kernactiviteiten, waaraan het bedrijf de komende decennia de handen vol genoeg lijkt te hebben. Het bedrijf – dat eigendom is van vijf provincies en 90 gemeenten – beheert zowel gas- als elektriciteitsnetten.

Met name deze elektriciteitsnetten vragen de komende jaren om enorme investeringen. De energietransitie gaat gepaard met een grotere vraag naar elektriciteit – denk bijvoorbeeld aan auto’s die niet langer aan de benzineslang liggen maar aan het stopcontact. Daarom moet het stroomnet flink worden verzwaard. Momenteel lukt het Enexis al niet altijd om te voldoen aan de klantvraag naar aansluitingen.

Ook het geld dat de verkoop oplevert (een bedrag dat volgens het FD weleens rond de €800 miljoen zou kunnen liggen, maar waarover de betrokken partijen geen uitspraken doen) kan Enexis goed gebruiken. De ombouw van het energienet kost vele miljarden en momenteel kampt Enexis met een negatieve kasstroom.

Lees ook: Alliander haalt €600 miljoen op bij aandeelhouders voor investeringen in elektriciteitsnet.

Dealmakers

Tijdens het overnameproces werden kopers PGGM en DIF bijgestaan door strategie- en transactieadviseurs van EY en EY-Parthenon.

Belastingadvies werd geleverd door een team van EY bestaande uit Sjoerd Hensen, Roos Jongeneel, Manon Wurtz, Douwe Vuijk, Michel Zeegers, Johan Bos, Leo Zoetelief, Jeroen Bijl, Dylan Croon, Eline Stuijt, Jean Engels en Jeanine Bootsma.

EY tekende voor de financiële due diligence, die werd geleverd door een team bestaande uit Bruno Jelgerhuis Swildens, Theo de Gier, Wessel van Wieringen en Tim Manders.

IT- en carve-out due diligence werd verzorgd door het team van EY-Parthenon onder leiding van Sander van Weele en verder bestaande uit Christiaan Stierman, Caroline Wesselman van Helmond, Dennis van der Veer, Niels Nijdam en Arno Meijer.

HR-transactieondersteuning werd verzorgd door een team van EY (Gladys Bos-Deuning, Casim Snoeks, Stephan van de Group, Eva Wierenga en Floris Grootenboer)

“Voor EY en EY-Parthenon was het een eer en genoegen om zowel PGGM als DIF van dienst te zijn op het gebied van financiële, fiscale, HR & pensioenen-, carve-out- en IT-due diligence- en modelreview-diensten”, aldus Theo de Gier, Associate Partner Strategy and Transactions bij EY.

Naast EY en EY-Parthenon droegen ook adviseurs van KPMG (Tom Schreurs, Lucas Schultz en Hans Rijksen) bij aan de totstandkoming van de deal. Juridische ondersteuning werd verzorgd door Stek en Clifford Chance. Financieel advies was afkomstig van Rabobank.