Arcadis ondersteunt renovatie van voormalig kassengebied nabij Schiphol

08 april 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De gemeenten Aalsmeer en Uithoorn hebben experts van Arcadis ingeschakeld om de komende periode te helpen bij het renoveren van een voormalig kassengebied.

Onder de rook van vliegveld Schiphol en de bloemenveilinghallen in Aalsmeer ligt een terrein waarop voor lange tijd glastuinbouwactiviteiten plaatsvonden. Een aantal jaar geleden kwam daar een einde aan. De kassen niet werden echter niet gesloopt en raakten vervallen.

Vanzelfsprekend kwam het terrein er daardoor steeds minder aantrekkelijk uit te zien. En daar willen de gemeente Uithoorn en de gemeente Aalsmeer wat aan doen. Ze schakelden ingenieurs- en adviesbureau Arcadis in om een herontwikkelingsplan te smeden. 

Arcadis ondersteunt renovatie van voormalig kassengebied nabij Schiphol

Al vrij snel luidde de conclusie dat van het voormalige kassengebied een bedrijventerrein moet worden gemaakt. En wel van een behoorlijk grote omvang: het uiteindelijke oppervlakte zal uitkomen op zo’n 105 hectare.

Is daar wel vraag naar?

Zijn er wel voldoende bedrijven te vinden om zoveel vierkante meters op te vullen? Ja, menen de initiatiefnemers: met de bloemenveilingen en Schiphol om de hoek is de locatie bijvoorbeeld zeer geschikt voor organisaties uit de omvangrijke Nederlandse sierteeltsector (omzet daarvan in 2021: €7,3 miljard). 

Daarnaast stellen ze dat het bedrijventerrein ook aantrekkelijk is voor organisaties uit de logistieke wereld en de distributiesector, onder andere omdat de locatie vlak bij opritten van belangrijke Randstedelijke verbindingswegen ligt.

Inmiddels hebben al verschillende bedrijven uit de sierteeltsector en logistiek interesse getoond in een kavel op het bedrijventerrein. Daarnaast zal naar alle waarschijnlijkheid ook een grote bakkerij zich er vestigen. Eveneens is het plan om een deel van het terrein om te toveren tot een parkeerplaats voor Schiphol. 

Aan de slag

De komende tijd staat onder andere in het teken van het verder ontwerpen van het bedrijventerrein (naam: Green Park Aalsmeer), waarvoor de experts van Arcadis verantwoordelijk zijn. Daartoe zullen de adviseurs ook verschillende (wettelijk verplichte) onderzoeken gaan uitvoeren. 

Verder is het ingenieurs- en adviesbureau verantwoordelijk voor de aanbestedingsprocedures, het project- en omgevingsmanagement, het terreinbeheer en het vergunningenmanagement. “Daarnaast zijn we aangesteld voor de directievoering en het toezicht”, aldus een woordvoerder van Arcadis.