‘Professioneel inhuren van externe arbeid’ krijgt update

07 maart 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In 2013 schreven Paul Oldenburg, Rob de Laat en Max Boodie ‘Professioneel inhuren van flexibele arbeid’. Een klein decennium later hebben de drie doorgewinterde experts het boek – dit keer samen met Peter Donker van Heel – in een nieuw jasje gestoken.

“Pure verbazing. Daar begon het voor ons negen jaar geleden mee”, vertelt Oldenburg. Hij is sinds 2009 verbonden aan Staffing Management Services, een zogeheten managed service provider voor externe inhuur en onderdeel van HR-dienstverlener HeadFirst Group.

Waarover ze destijds zo verbaasd waren? De enorme uitgaven die gemoeid zijn met de inhuur van externe professionals. “Van consultant tot ICT-specialist, van inkoper tot schoonmaker – er is geen beroep meer waar niet wordt gewerkt met externe medewerkers”, aldus Oldenburg.

Professioneel inhuren van externe arbeid

Terug in 2013 becijferden de auteurs dat de totale markt voor externe arbeid goed was voor circa €38 miljard. Daarbij voorspelden ze een verdubbeling van de marktomvang tegen 2030, “met name door een forse toename van het aantal zelfstandigen”, herinnert De Laat zich. Hij is de oprichter van Staffing Management Services, tegenwoordig verbonden aan M&A-advieskantoor IRIS Corporate Finance.

Ook de twee andere auteurs kunnen bogen op jarenlange ervaring binnen de flex- en advieswereld. Max Boodie was onder meer CEO van DPA Supply Chain, directielid bij DPA Professionals en partner bij Berenschot, terwijl Peter Donker van Heel meer dan dertien jaar leidinggaf aan Ecorys in ons land en tegenwoordig sociaaleconomisch onderzoek uitvoert als directeur van De Beleidsonderzoekers.

Markt in beweging

De vele ontwikkelingen binnen het vakgebied deden de schrijvers besluiten weer samen de pen in te klimmen. “In de afgelopen jaren is de markt sterk in beweging geweest”, zegt Oldenburg. “De inzet van externe arbeid is sterk toegenomen, niet in de laatste plaats door de groei van het aantal zzp’ers, en alle flexvormen zijn flink gegroeid.”

Daarnaast zijn nieuwe inhuurvormen zoals managed services gemeengoed geworden in de markt en is de vakvolwassenheid fors toegenomen doordat grotere werkgevers (vaak met gespecialiseerde consultants) het inhuren inmiddels professioneel aanpakken.

Oldenburg: “En dan hebben we het nog niets eens over de voortdurende technologische innovatie, die zorgt voor een disruptie van de traditionele businessmodellen van marktpartijen.”

“Het is verbazingwekkend hoe weinig besef er in Den Haag is van de waarde van de inhuurmarkt.”

“Tot slot is er ook nog de complexer geworden wet- en regelgeving”, vult De Laat aan, “waardoor alleen specialisten nog een uitspraak durven te doen wat in bepaalde omstandigheden wel kan en wat niet. Voldoende reden dus voor een grondige update.”

Den Haag staat stil

Deze veelvoud aan ontwikkelingen staat in schril contrast met de stilstand in Den Haag. De auteurs verwonderen zich erover dat er in de onderliggende periode “zo weinig vooruitgang is geboekt in de politiek” over hete hangijzers binnen de inhuurmarkt.

“Het is verbazingwekkend hoe weinig besef er in Den Haag is van de waarde van de inhuurmarkt en hoe beperkt de kennis is over de verschillende inhuurvormen en wie welke rol heeft in het proces. En ondertussen is de discussie rondom zzp’ers nauwelijks verder gekomen”, vertelt Oldenburg.

In hun 216-pagina’s tellende boekwerk lopen de auteurs langs de fundamenten van de inhuurmarkt, door vraagstukken te behandelen als: Wat is externe arbeid? Wie huurt externen in en waarom? Hoe heeft de vraag naar externen zich de afgelopen jaren ontwikkeld? En wat zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen binnen de markt.

Ze bespreken ook twee van de meest urgente thema’s voor werkend Nederland: de impact van het thuiswerken (of hybride werken) als gevolg van de coronapandemie, en de ‘war for talent’ vanwege de schaarste van talent.

De Laat: “Met deze vernieuwde editie van ons boek bieden wij onze doelgroep – externe professionals, zzp’ers, maar ook recruitment en inkoop – opnieuw de handvatten om de inhuur van externe arbeid verder te professionaliseren. Gewapend met een diepgaand inzicht in het functioneren van deze markt en gebruikmakend van de meest recente onderzoeksresultaten.”

Daarnaast biedt het boek voor inhurende organisaties de inzichten en best practices “om te werken aan de juiste balans tussen kwaliteit, gemak, kosten en risico’s”, besluit De Laat.

Boek bestellen? ‘Professioneel inhuren van externe arbeid’ is te koop via onder meer Bol.com. Lijnmanagers, directies, HR-professionals en inkopers kunnen gratis een exemplaar aanvragen via de website van HeadFirst Group.