In zes stappen aan de slag met total talent management

01 maart 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De samenkomst van de werving en selectie van vast en tijdelijk personeel, het klinkt zo logisch. Desondanks komt het na al die jaren in de praktijk maar mondjesmaat van de grond. Het advies van Guido de Regt, Total Talent Management Lead bij Sterksen (onderdeel van HeadFirst Group): maak het klein en begin aan de hand van zes stappen.

Organisaties kampen met een enorme uitdaging die om een oplossing schreeuwt: hoe krijg je in een schaarse arbeidsmarkt talent aan boord én hoe behoud je het?

Volgens Guido de Regt vraagt dit om een zekere nederigheid van werkgevers. “Heel lang had de werkgever de regie. Immers, er waren volop kandidaten om uit te kiezen. Nu zijn de rollen omgedraaid. De werkende kiest zijn werkgever en contractvorm.”

Guido de Regt, Total Talent Management Lead, Sterksen

Een van de oplossingen die volgens De Regt van waarde kan zijn in deze tijd van schaarste is een ‘total talent aanpak’. “Hiermee kijken organisaties zowel en tegelijkertijd naar vast en tijdelijk personeel als oplossing voor hun talentbehoefte.”

In de praktijk gebeurt dit nog veel te weinig. “Inhurende managers zien flex vaak als ‘laatste redmiddel’. Ze willen het liefst iemand in vaste dienst. Als dat niet lukt, dan maar flex.”

Die onderwaardering van flex is volgens De Regt ook te zien op werken-bij websites. “Er is veel informatie voor toekomstige vaste medewerkers: mooie filmpjes, informatie over de bedrijfscultuur. De flexwerker moet het doen met een platte opdrachttekst. Terwijl ook hij/zij wil weten of de cultuur en missie van de organisatie bij hem/haar past.”

Hoe zorg je er dan voor dat flex geen ‘laatste redmiddel’ is, maar dat je alle potentiële kandidaten aanspreekt? “Dat begint met kennis delen. De praktijk wijst uit dat recruiters meer dan eens het kennisniveau van inhurende managers op het gebied van werving overschatten. Vergeet niet: voor recruiters is dat focus nummer één, terwijl dit absoluut niet het geval is voor inhurende managers. Zij zijn verantwoordelijk voor tal van andere zaken.”

In 6 stappen aan de slag

Met de juiste kennis in huis adviseert De Regt om gewoon te beginnen. “Verspil geen tijd aan meeslepende plannen en grote vergaderingen, want de arbeidsmarkt verandert razendsnel. Zet gewoon de eerste stappen.”

Welke stappen zijn dat? Hier de zes stappen die recruiters volgens De Regt op weg helpen:

  1. Formuleer de noodzaak: waarom ga jij met een total talent aanpak aan de slag?
  2. Bepaal de schaal: met welke locatie, afdeling of project begin je?
  3. Verzamel data: wie heb je nodig en zijn die personen te vinden op de arbeidsmarkt?
  4. Richt één loket in: voor werving van vast en flex.
  5. Verzamel de output: tegen welke uitdagingen loop je aan, praat daarover met collega’s en experts.
  6. Gebruik deze data en lessen voor een definitieve business case en routekaart.