Bbn adviseurs betrokken bij renovatie van ARTIS-aquarium

28 januari 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na een lange voorbereiding zal de renovatie van het aquarium van dierentuin Artis dit kwartaal beginnen. Experts van bbn adviseurs zijn nauw betrokken bij het traject.

Eind 2020 werd het adviesbureau door de directie van de Amsterdamse dierentuin gevraagd zich te buigen over de renovatieplannen van het aquarium, dat te vinden is in een statig pand uit 1882, ontworpen door de architect G.B. Salm. 

Het aquarium was onder meer toe aan renovatie omdat zoutwatercorrosie de draagstructuren – waarop de verschillende waterbassins rusten – heeft aangetast. De restauratie moet ervoor zorgen dat het pand weer aan alle bouwtechnische standaarden voldoet, nu én in de toekomst.Bbn adviseurs betrokken bij renovatie van ARTIS-aquariumOok is het de bedoeling om tijdens de renovatie het pand te verduurzamen. En dat is allerminst een overbodige luxe. Veel bassins in het pand moeten worden verwarmd omdat er tropische vissen in leven. Onder meer extra isolatie zal ervoor zorgen dat minder energie nodig is om de watertemperatuur op peil te houden.

De directie van Artis koos voor het gezamenlijke ontwerp van twee Nederlandse architectenbureaus – OTH en Verlaan & Bouwstra architecten. 

Volgens dat ontwerpplan moet de huidige indeling op de schop. De indeling uit het originele ontwerp van architect Salm – dat in de loop der jaren enkele keren is aangepast – zal in ere worden hersteld. Door de vele aanpassingen werden veel open ruimtes omgetoverd tot kleinere zalen. Daarmee verdween licht en lucht uit het gebouw. 

“In ons ontwerpplan wordt onder andere iets gedaan aan het gebrek aan licht en lucht, onder meer door extra ramen te plaatsen en door muren door te breken”, aldus de architectenbureaus. “Verder maakt het ontwerp de monumentale architectuur weer beter zichtbaar voor de bezoekers van Artis en voor de stad.”

Nadat bbn adviseurs het renovatieplan getoetst had en het ontwerp was uitgewerkt, werden de experts van bbn adviseurs opnieuw ingeschakeld door de directie van de Amsterdamse dierentuin, ditmaal om de aanbesteding te organiseren en de contractvorming te begeleiden. Daaruit volgde een samenwerkingsverband met aannemer Salverda Bouw.

Volgens de website van bbn adviseurs zal de verbouwing van het aquariumgebouw dit kwartaal starten. Naast Artis zullen ook gemeente Amsterdam, provincie Noord-Holland, de Rijksoverheid, een aantal fondsen en particuliere schenkers een deel van de kosten op zich nemen. Volgens dagblad Parool gaat het in totaal om circa €15 miljoen.