Bbn adviseurs neemt Artis-aquarium plannen onder de loep

25 september 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Experts van consultancybureau bbn adviseurs nemen de komende tijd de restauratieplannen van het aquariumgebouw van Artis onder de loep.

Het aquarium van de Amsterdamse stadsdierentuin Artis is te vinden in een statig pand uit 1882, dat is ontworpen door architect G.B. Salm en wordt gekenmerkt door een neoclassicistisch bouwstijl. Al enige tijd is dit gebouw een rijksmonument, waarbinnen plaats is voor maar liefst 1,3 miljoen liter water, waarvan 880.000 liter zout- en 420.000 liter zoetwater. In de verschillende bassins huizen tal van bedreigde koraalsoorten, tropische vissen zoals piranha’s en regenboogvissen, maar ook zeepaardjes en haaien. 

Ondanks dat het nog altijd een van de pronkstukken is van Artis, moet het aquarium volgens ingewijden om verschillende redenen nodig worden gerestaureerd. Zo heeft zoutwatercorrosie de catacomben aangetast waarop de historische aquaria en de grote zaal rusten. De restauratie moet er onder andere voor zorgen dat het pand aan bouwtechnische en duurzame standaarden voldoet, nu en in de toekomst. Daarnaast moet het gebouw ook voor mindervaliden toegankelijker worden gemaakt.

bbn adviseurs neemt ARTIS-aquarium plannen onder de loepHet ontwerp van architect Salm uit de negentiende eeuw is in de loop der jaren al enkele keren aangepast. Zo werd het aquariumgebouw in 1926 reeds grondig gerestaureerd. Tijdens de daaropvolgende verbouwingen is een aanzienlijk deel van de oorspronkelijke indeling van het pand verloren gegaan: tal van open ruimtes werden de afgelopen decennia omgetoverd tot kleinere, losse zalen, waarmee veel licht en lucht uit het gebouw verdween.

Momenteel gaan er stemmen op om het aquariumgebouw aan te passen aan de hand van het gezamenlijke ontwerp van drie Nederlandse architectenbureaus – OTH, Marijke van der Wijst en Verlaan & Bouwstra architecten. In dit ontwerpplan wordt onder andere iets gedaan aan het eerdergenoemde gebrek aan licht en lucht in het aquariumgebouw, onder meer door extra ramen te plaatsen en door muren door te breken, aldus de architecten.

“Dit ontwerp zorgt voor verbinding met de buitenwereld en maakt de monumentale architectuur weer beter zichtbaar voor de bezoekers van Artis en voor de stad”, zegt consultancybureau bbn adviseurs, dat door de dierentuin werd ingeschakeld om de ontwerpplannen te toetsen op kwaliteit en kosten. Ook verzorgen de experts van het adviesbureau de aanbesteding, de gunning en de contractvorming van de verbouwing van het aquarium.

Consultancykantoor bbn adviseurs, dat werd opgericht in 1968, ondersteunt opdrachtgevers bij het ontwikkelen, realiseren en beheren van gebouwen en gebieden. Tot de klanten behoren onder meer zorginstanties, ontwikkelaars, beleggers, gemeenten, cultuurinstanties en (semi-)publieke instellingen. Vandaag de dag werken er ruim 120 professionals voor bbn adviseurs, die zich inzetten voor het bedrijf vanuit vestigingen in onder andere Houten, Amsterdam en Rotterdam.