Experts nemen parkeergarage in Leidsche Rijn onder de loep

29 december 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De parkeergarage gelegen aan het Berlijnplein in Utrecht is al meer dan negen maanden gesloten vanwege veiligheidsrisico’s. Experts van advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos voeren momenteel een onderzoek uit naar de toestand van het gebouw. 

Er wonen bijna 100.000 mensen in Leidsche Rijn, een nieuwbouwwijk in het westen van de stad Utrecht. Naast een gigantische bioscoop en een NS-station, beschikt het centrum van Leidsche Rijn over een grote parkeergarage, die werd ontworpen door architectenbureau ZECC.

Het bouwwerk – dat plaats biedt aan ruim zeshonderd auto’s – werd begin dit jaar feestelijk geopend. Toch kon men hierna maar kort gebruikmaken van de parkeergarage: begin april werd het gebouw gesloten vanwege wateroverlast. Zo was onder andere sprake van grootschalige condensvorming bij de elektrakasten. 

Adviesbureau Witteveen+Bos onderzoekt Utrechtse parkeergarage

En die situatie vormde volgens de gemeente Utrecht een urgent veiligheidsrisico, op grond waarvan de parkeergarage zijn deuren moest sluiten. Kort hierna werden de specialisten van Witteveen+Bos ingeschakeld om meer zicht te krijgen op de problematiek.

De experts van het advies- en ingenieursbureau hebben ondertussen hun eerste onderzoek afgerond. Maar die studie is nog niet in z’n geheel naar buiten gebracht, meldt de gemeente Utrecht. Wel is duidelijk dat in de garage meer condens- en vochtvorming aanwezig is dan vooraf viel in te schatten. Architectenbureau ZECC gaat wat dat betreft dus vrijuit.

Niettemin is nog steeds niet duidelijk wat de precieze oorzaak is van de condens- en vochtvorming die zich voordoet bij de elektrakasten. Daarom heeft de gemeente Utrecht opnieuw de adviseurs van Witteveen+Bos ingehuurd. Ditmaal voor een aanvullend onderzoek, waaruit ook een oplossing moet volgen. 

“Ook wordt door de gemeente een ontwerpopdracht opgesteld om samen met de architect, constructeur en de aannemer te komen tot bouwkundige aanpassingen en verbeteringen om de problematiek te verhelpen”, laat een voorlichter van de gemeente Utrecht weten in een persbericht.

Volgens de woordvoerder is het de bedoeling om de Utrechtse parkeergarage – nadat alle herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd – begin 2022 weer te openen. “Eventuele bouwkundige aanpassingen volgen na het onderzoek van Witteveen+Bos en zullen derhalve op een later moment worden aangepakt.”