Emma Kinderziekenhuis wint prijs voor mixed reality-oplossing

17 december 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Emma Kinderziekenhuis en &samhoud creative tech hebben internationale erkenning gekregen voor hun gezamenlijk zorgtech-oplossing op basis van VR-technologie. Deze helpt kinderen op een speelse manier te revalideren na een operatie.

Digitale technologie en de zorg raken vandaag de dag steeds hechter verweven, waarbij de focus vooral ligt op het integreren van moderne technologie in de sector om tot betere en efficiëntere zorg(processen) en meer welzijn van zorgnemers te komen.

Facebook Hackathon

Om ontwikkelingen binnen de zorgtech te bevorderen lanceerde techgigant Facebook recentelijk een wereldwijde competitie, de Facebook Hackathon. Doel voor de deelnemers was het bedenken van een creatieve toepassing van virtual reality (VR). In die toepassing moesten de fysieke wereld en digitale wereld worden geïntegreerd, met daarbij een mogelijkheid tot interactie.

Emma Kinderziekenhuis wint prijs voor mixed reality-oplossingEen van de deelnemers kwam in vorm van een krachtenbundeling tussen &samhoud creative tech, een Amsterdamse augmented en virtual reality-specialist, en het Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC. Ieder jaar worden gemiddeld 4.500 kinderen geopereerd in het Emma Kinderziekenhuis, waarna veelal een lange en intensieve herstelperiode volgt.

“Veel van de patiënten die ik zie ondergaan een zware operatie en moeten maandenlang revalideren”, vertelt prof. dr. Annemieke Buizer, kinderrevalidatiearts bij het Emma Kinderziekenhuis. “Ze moeten eigenlijk opnieuw leren bewegen. Dit gaat in kleine stapjes, de eerste overwinning is bijvoorbeeld al overeind komen zitten in bed. Je kunt je voorstellen dat zo’n proces in het begin stressvol is voor een kind, maar op een gegeven moment ook saai kan worden.” 

Rehabilination

Met deze kinderen voor ogen gingen het ziekenhuis en &samhoud aan de slag. Samen ontwikkelden ze ‘Rehabilination’, een mixed-reality-beleving die kinderen op een speelse manier helpt met het revalideren nadat zij een operatie hebben ondergaan.

Het betreft een virtual reality-oplossing, waarbij de kinderen met behulp van een VR-bril en twee controllers worden voorgesteld aan een digitale buddy, die de kinderen ondersteunt bij het doen van oefeningen, het innemen van medicatie en het uitleggen van het herstelproces. Ook kan de oplossing angst en stress wegnemen bij kinderen voorafgaande aan een operatie of hersteltraject.

“Ze kunnen zich identificeren met de buddy die in hun eigen belevingswereld uitlegt wat hen te wachten staat.” Dit vergroot onder meer de motivatie van de kinderen: “Door Rehabilination zijn zij gemotiveerder om deze oefeningen ook daadwerkelijk uit te voeren, zowel in het ziekenhuis als thuis”, legt Buizer uit.

Waardevolle data-inzichten

Bovendien verzamelt de VR-oplossing gedurende een revalidatietraject waardevolle inzichten voor therapeuten, die vanuit de verzamelde data onder meer kunnen terugkoppelen hoe de oefeningen verlopen. Zo kunnen ze zien of de kinderen wel genoeg bewegen, en brengt de oplossing overige aandachtspunten aan het licht, op basis waarvan therapeuten beter advies kunnen geven. Buizer spreekt in dit kader over “datagedreven herstel”.

De inzending van het ziekenhuis en het adviesbureau viel in de prijzen in de categorie Presence Platform. De oplossing, die volgens de Facebook jury een uitstekend voorbeeld is van zorg op maat, behaalde de tweede plek (in totaal waren er 217 inzendingen), waaraan een bedrag van €40.000 was gekoppeld.

“Deze inzending laat in onze ogen perfect zien welke rol technologie kan gaan spelen in het dagelijks leven van mensen”, aldus de jury.