Q&A met Shulamit Bot: Director Banking bij Capgemini Invent

16 december 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Sinds september is Shulamit Bot als Director actief in de Banking-praktijk van Capgemini Invent Nederland. We stelden haar enkele vragen over haar nieuwe rol en de uitdagingen waar haar team de komende periode aan zal werken.

Om te beginnen, waar kijk je het meest naar uit in je nieuwe rol?

“Om een grote impact te hebben. Om de kans te krijgen om te werken aan de meest urgente problemen van Capgemini’s klanten en deze op te lossen, en in contact te komen met leiders en executives.”

“Ik verwacht ook een steile leercurve. Capgemini Invent investeert veel in de opleiding van zijn consultants. Bovendien krijg ik de kans om samen te werken met een grote verscheidenheid aan slimme mensen en te profiteren van een sterke feedbackcultuur.”

Shulamit Bot, Director Banking, Capgemini Invent

“Daarnaast krijg ik dankzij de rol en de grote verscheidenheid aan capaciteiten van het bedrijf de kans om onderwerpen als strategie, operations, technologie, data science en creatieve ontwerpexpertise te combineren. Als onderdeel van deze wereldwijde speler kijk ik er ook naar uit om de kans te krijgen om in een internationale omgeving te werken.”

Je geeft leiding aan de Banking-praktijk. Wat zijn enkele van de belangrijkste veranderingen die de sector momenteel doormaakt?

“De banksector ondervindt de enorme impact van de Covid-19-pandemie. De impact wordt nog eens vergroot door toegenomen, complexe regelgeving en historisch lage rentetarieven, die naar verwachting in de nabije toekomst zullen aanhouden. Deze factoren hebben als katalysator gewerkt voor het versnellen van de schaal en het tempo van de transformatie binnen de sector.”

“Er zijn echter ook talloze andere veranderingen die de sector moet zien te navigeren, waaronder digitalisering (technologie zal naar verwachting in elk aspect van bankieren worden geïntegreerd), virtualisering van het personeelsbestand, maatschappelijk verantwoord ondernemen, voortdurende druk om kostenbesparingen te realiseren en de noodzaak om toekomstbestendige bedrijfsmodellen te ontwikkelen.”

Hoe denk je dat de toekomst van het bankwezen eruitziet?

“Door het hele landschap heen worden banken gedwongen in te spelen op de hierboven genoemde uitdagingen, die vorm zullen geven aan de toekomst van het bankieren. Denk onder meer aan het ontmantelen van traditionele manieren van werken door het creëren van een flexibeler, wendbaarder personeelsbestand en werkplekken en filialen om productiviteit, creativiteit en samenwerking aan te jagen.”

“Ik geloof dat banken zich tegelijkertijd een meer sociale rol zullen blijven aanmeten en het voortouw zullen nemen op het gebied van duurzame financiering. Gestimuleerd door de wereldwijde druk om meer aandacht te besteden aan milieu, maatschappij en governance – oftewel ESG – zullen banken meer langetermijninvesteringen doen in duurzame economische activiteiten en projecten.”

Over Shulamit Bot
Met meer dan 25 jaar ervaring in het leiden en realiseren van veranderingen binnen de financiële sector liggen Shulamit Bots adviesvaardigheden vooral in het aansturen van grote, complexe programma’s.

Ze heeft omvangrijke opdrachten uitgevoerd voor verzekeringsmaatschappijen en banken, zoals het implementeren van lean en operational excellence, het verbeteren van de effectiviteit en efficiëntie van complexe E2E-processen (zoals Procure to Pay), het managen van veranderprogramma’s en het verankeren van wijzigingen in wet- en regelgeving.