Judith Uijttewaal en Paul de Korte over werken in de zorg bij gzicht
Judith Uijttewaal en Paul de Korte zijn beiden inmiddels één jaar werkzaam binnen de zorgpraktijk van gzicht, een organisatieadviesbureau uit Ede met focus op de zorg, het onderwijs en de overheid. Het duo blikt terug op hun vliegende start binnen de zorgconsultancy.
Kunnen jullie kort iets vertellen over de zorgpraktijk?
Paul: “De curatieve zorg is onze drijfveer. Wij willen bijdragen aan een hoogwaardige zorgsector. Dit doen we door middel van de financiële positie van ziekenhuizen, MSB’s, huisartsengroepen, revalidatiecentra en laboratoria te optimaliseren. Wij zijn goed in het oplossen van bedrijfskundige vraagstukken in deze sector, waarbij we laveren tussen de verschillende belangen die spelen zowel binnen als buiten de organisatie.”
Judith: “Enerzijds waarborgen we de kwaliteit van de zorg en anderzijds zetten we de financiële middelen zo goed mogelijk in.”
Hoe zijn jullie in de zorg terechtgekomen?
Judith: “Ik heb de gezondheidszorg altijd al interessant gevonden, maar zag mezelf niet dokter of verpleegkundige worden. Dus dan ga je zoeken naar wat je dan leuk vindt en zo kwam ik terecht bij de studie gezondheidswetenschappen. Eigenlijk wist ik toen nog steeds niet wat ik daarmee wilde doen, totdat ik stage ging lopen in het ziekenhuis. De cultuur paste bij mij en sprak mij aan.”
“Waarom? Omdat het een van de weinige plekken is waar je beter kunt worden. Dus dat voelt gewoon heel acuut, er heerst echt een cultuur van gedegen en snel handelen en de zorg is altijd relevant, dit past bij mij.”
Paul: “Vanaf de middelbare school had ik al een voorliefde voor getallen. En dan vooral in de objectiviteit die getallen bieden. Ik ben de bachelor economie gaan doen en heb dan ook een tijdje voor een accountancybedrijf gewerkt. Echter miste ik hier de diversiteit in de werkzaamheden. Daarom ben ik om mij heen gaan kijken en kwam ik achter het bestaan van gezondheidseconomie.”
“Economie wordt vaak toch als een harde studie gezien, maar juist die toepassing daarvan op de gezondheidszorg vind ik erg mooi en relevant, ik heb dan ook de master gezondheidseconomie afgerond. Hierin combineer ik twee dingen: het allerbelangrijkste van mensen in het dagelijkse leven, de gezondheid, en mijn voorliefde voor getallen in de vorm van economie.”
Wat was je motivatie om je bij de zorgpraktijk van gzicht aan te sluiten?
Judith: “Ik kan mij soms boos maken om hoe bepaalde zaken geregeld zijn, als werkprocessen niet lopen en daarom de dingen niet gaan zoals je dat wel zou willen zien. Dit gaat ten koste van het werkplezier van de professional, maar bovenal de uiteindelijke zorg die geleverd wordt aan de patiënt.”
“Dit is ook altijd mijn motivatie. Want als ik mij er echt boos over maak, dan ben ik het er blijkbaar niet mee eens, vind ik dat het beter kan en dus ook moet. En moet ik er zelf dan ook maar iets van maken. Zo denk ik dat de samenwerking tussen ziekenhuizen een stuk beter kan. Waarbij ik het vooral leuk vind om het probleem te achterhalen, waarom het niet werkt en daar dan mee aan de slag te gaan.”
Paul: “Bij mij zit het vooral in die complexiteit, ik hou echt van een uitdaging en die heb je al snel binnen de ziekenhuiszorg. Want het gaat vaak om dure en complexe zorg, binnen een veld met allerlei stakeholders, spanningen en verschillende belangen. Politiek eigenlijk dus. Maar uiteindelijk hebben alle stakeholders wel hetzelfde doel: mensen beter maken! Daar is iedereen het over eens.”
“Daardoor worden zaken als meer sturen op kwaliteit iets wat binnen de sector steeds belangrijker wordt, gecombineerd met de betaalbaarheid van de zorg waarborgen, door bijvoorbeeld concurrentie in de ziekenhuiszorg.”
“Kwaliteit is dan ook iets wat inzichtelijk moet zijn voor een groot publiek. Want zo kun je naar je patiënten toe laten zien dat je een goed ziekenhuis bent. En dat vind ik zelf een gave ontwikkeling, dat je van een besloten bolwerk voor mensen inzichtelijk kunt maken dat ze als patiënt op de goede plek zitten.”
Tot slot, wat vind je waardevol binnen de zorgpraktijk?
Judith: “Ik vind het leuk om in een team de ontwikkelingen binnen de markt te duiden samen met het team. Zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, denk bijvoorbeeld aan het beloningsbeleid of integrale tarieven van medisch specialisten. Ook is het waardevol om ervaringen en kennis met elkaar te delen. Dat helpt mij om een betere adviseur voor de klant te zijn.”
Paul: “Ja, ik herken wat je zegt. Ik waardeer het enorm dat we in het team ervaringen bij klanten bespreken. Zo krijg je niet alleen mee wat er bij jouw klant speelt, maar ook wat er bij andere zorginstellingen speelt. Ik kan daardoor de kennis en ervaring van een heel team gebruiken in mijn werk.”