Financiën selecteert strategisch adviseurs voor staatsdeelnemingen
Het ministerie van Financiën heeft dertien partijen geselecteerd als strategisch en financieel adviseur voor staatsdeelnemingen.
Naast verantwoordelijk te zijn voor de financiële huishouding van Nederland, staat het ministerie van Financiën ook aan het roer van verschillende staatsdeelnemingen, zoals Schiphol, Holland Casino, Gasunie en de NS, en is het aandeelhouder in uiteenlopende deelnemingen zoals Air France-KLM, BNG Bank en TenneT.
In deze rol krijgt het ministerie te maken met allerlei zeer complexe strategische en bedrijfseconomische vraagstukken. De directie Financieringen maakt daarom regelmatig gebruik van extern financieel en strategisch advies, onder meer voor het uitstippelen van langetermijnkeuzes, de beoordeling van de winstgevendheid, het begeleiden van een beursgang, of ten aanzien van advies over onderzoeksopdrachten voor publiek-private samenwerkingen.
Via een aanbestedingstraject is bepaald welke adviesbureaus deze diensten de komende vier jaar mogen leveren aan het ministerie. De interesse in het mantelcontract (genaamd Flex II, de opvolger van Flex I, die in 2017 is afgesloten) was zoals verwacht hoog – 25 partijen hadden zich ingeschreven voor de aanbesteding. Per 1 november 2021 zijn raamovereenkomst gesloten met:
Perceel 1: strategische advisering zoals advisering over de strategie van staatsdeelnemingen en herstructurerings- of reorganisatievraagstukken.
- ABN Amro
- Boston Consulting Group
- KPMG
- PA Consulting
- PwC
Perceel 2: financiële advisering over (aandelen)transacties zoals fusies, overnames, privatiseringen en nationaliseringen.
- Alvarez & Marsal
- Aperghis & CO
- EY
- Rabobank
- KPMG
- Rothschild & Sons
Perceel 3: technische en specialistische advisering, zoals advisering over de technische aspecten van energietransport en -infrastructuur.
- DNV
- E-Bridge Consulting
- Guidehouse
- PA Consulting
Hoewel de bedragen die gemoeid zijn met de raamovereenkomsten niet enorm groot zijn (de maximale totale waarde van de drie percelen ligt onder de €20 miljoen; ter vergelijking, de ministeries van VWS en SZW hebben vorige maand een raamcontract van €146 miljoen afgesloten), zijn het wel ‘high-impact’-contracten die ertoe doen in de markt.
Voor projecten die binnen het Flex II-contract vallen, zullen de geselecteerde consultants advies gaan verlenen over enkele van de meest strategische vraagstukken binnen het ministerie van Financiën. Daarbij zullen ze samenwerken met overheidsfunctionarissen van het hoogste niveau, waaronder bijvoorbeeld secretaris-generaal Bas van den Dungen, de twee staatssecretarissen van het ministerie, Alexandra van Huffelen (D66) en Hans Vijlbrief (D66), en zelfs met de minister van Financiën, ex-McKinsey-partner Wopke Hoekstra (CDA).
Mede om die reden is het bidteam van het ministerie van Financiën afgeweken van de ‘gangbare’ gunningscriteria. Bij de meeste gunningstrajecten weegt prijs voor de helft (of meer) mee in de besluitvorming, in dit geval werden kwaliteitscriteria als expertise en trackrecord voor 80% gewogen, en de prijs slecht voor 20%.
Flex I
Met de keuze voor dertien partijen kiest het ministerie voor twee meer voorkeursleveranciers dan in Flex I. De afgelopen vier jaar maakte het ministerie gebruik van de diensten van Boston Consulting Group, McKinsey & Company, Deloitte, KPMG, PwC, PA Consulting, Carnegie Consult, Zanders, Aperghis & Co, ABN Amro en ING.