Bij Dimensys worden trainees binnen één jaar opgeleid tot consultant

01 december 2021 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In september ging een nieuwe lichting van het Dimensys Process & IT Consultancy-traineeship van start. Twee van de trainees, Kornelia Augustyniak en Sander van Steen, delen hun eerste ervaringen en leggen uit wat het programma hen tot dusver heeft gebracht.

Met meer dan 140 consultants in Nederland en België is Dimensys een middelgroot adviesbureau dat zich toelegt op digitale transformatie, software-implementaties en change management binnen kapitaalintensieve sectoren. Tot de klantenkring behoren bekende partijen als Heijmans, ProRail, BAM, Siemens, Philips, DAF Trucks, Strukton en Pringles.

Het éénjarige Process & IT Consultancy-traineeshipprogramma van Dimensys spreekt starters aan om verschillende redenen. Zo waarderen ze onder andere de ruimte die ze krijgen om zich te ontwikkelen, de kans om gelijk bij klanten ervaring op te doen of het samenwerken in teamverband.

Bij Dimensys worden trainees binnen één jaar opgeleid tot consultant

Twee maanden geleden stroomden Kornelia Augustyniak en Sander van Steen in bij Dimensys en beiden blikken enthousiast terug op hun start binnen het programma, dat hen klaarstoomt tot volwaardige consultants.

Een belangrijk onderdeel binnen het traineeshipprogramma is de aandacht voor leren en ontwikkelen. Deelnemers krijgen een uitgebreid opleidingstraject aangeboden, dat zich focust op inhoudelijke, persoonlijke en consultancy-gerichte skills.

Kornelia vertelt: “In het Dimensys Process & IT Consultancy-traineeship word ik in een korte periode opgeleid tot (SAP-)consultant. Tijdens de intensieve trainingen leer ik zowel over de bedrijfskundige als functionele kant van SAP, en doe ik ervaring op met de technische kant van de software.”

Het in korte tijd opdoen van uitgebreide SAP-kennis in diverse modules vormde voor Kornelia een van de hoogtepunten in de afgelopen maanden: “Ik had niet verwacht dat ik in zo’n korte tijd al zoveel kennis over SAP zou hebben.”

Zowel je hard als soft skills ontwikkelen

“Daarnaast doe ik ook specialistische kennis op over enterprise asset management, project- en portfoliomanagement en supply chain-management”, voegt ze toe, waarbij ze meteen opmerkt dat dergelijke technische vaardigheden volop worden aangevuld met de minstens zo belangrijke ‘zachte vaardigheden’.

“Naast de inhoudelijke trainingen werk ik ook aan de soft skills die ik als consultant nodig heb. Kortom, ik word in no time klaargestoomd om ingezet te worden bij een klant. En door de uitgebreide en diverse trainingen hoop ik een complete junior (SAP-)consultant binnen onze markt te worden.”

Onmisbare rol

Ook Sander kijkt enthousiast terug op de afgelopen maanden, waarin hij al veel kennis heeft opgedaan. “Ik ben van mening dat IT een onmisbare rol speelt binnen procesoptimalisatie, en om hier meer kennis over op te doen heb ik de overstap gemaakt naar Dimensys”, legt hij uit.

Binnen het traineeship krijgt hij nu de kans om zijn kennisniveau omtrent IT te verhogen en zichzelf verder te ontwikkelen als consultant. “Mijn kennisniveau over SAP en hoe SAP een rol kan spelen binnen procesoptimalisatie is aanzienlijk gegroeid.”

Theorie gelijk toepassen bij de klant

De focus in de eerste maanden ligt dus vooral op het opdoen van de benodigde kennis, en beide trainees staan te springen om bij de opdrachtgever aan de slag te gaan. Kornelia: “Ik kijk echt uit naar mijn eerste opdracht als Process & IT Consultant en om al mijn kennis in de praktijk te kunnen brengen. Maar vooral om nog meer in de praktijk te leren.”

Momenteel houdt Sander zich bezig met het uitwerken van een businesscase, waarin een bedrijf is overgestapt op SAP S/4HANA. Voor de case – die uitgewerkt moet worden op het gebied van PPM, EAM en SCM – wordt onderzocht of de dochteronderneming van het betreffende bedrijf ook moet overstappen naar SAP S4/HANA. “Rond november zal ik op mijn eerste ‘echte’ opdracht gezet worden. Ik hoop hierbij op een EAM-vraagstuk”, geeft hij aan.

Aan de slag met de optimalisatie van bedrijfsprocessen

Kornelia heeft een “passie voor logistiek en digitalisering” meegenomen naar Dimensys, zo geeft ze aan. In het traineeshipprogramma komt deze goed tot zijn recht. “Logistiek en IT zijn tegenwoordig zo met elkaar verweven. Ik ben er dan ook van overtuigd dat IT van zeer grote toegevoegde waarde is in de optimalisatie en digitalisering van bedrijfsprocessen. Bedrijven vragen ook steeds meer naar consultants die naast kennis van mensen en logistieke bedrijfsprocessen kennis hebben van IT”, legt ze uit.

“Ik verwacht dat de combinatie van mijn kennis van logisteiek, IT en mensen tijdens de projecten die ik bij Dimensys uitvoer in de praktijk te kunnen brengen en mij te onderscheiden van andere consultants”, voegt ze toe. “Van logistiek tot inkoop en van financiën tot CRM – alles draait om het goed kunnen definiëren van processen en de vertaalslag kunnen maken van een proces naar de inrichting van een ERP-systeem.”

Van start in een team met leeftijdsgenoten

De trainees van Dimensys staan er uiteraard niet alleen voor. Zo krijgen ze begeleiding van ervaren consultants, krijgen ze intern een coach toegewezen en leren ze door veel samen te werken.

Die samenwerking ziet Sander goed terugkomen in de SAP S4/HANA-businesscase, waar hij samen met het team momenteel aan werkt. Sander: “Om elkaar te helpen bij het uitwerken van de case zitten we regelmatig bij elkaar om te bespreken hoe de case geïnterpreteerd kan worden, hoe de uitwerking eruitziet en tegen welke problemen aangelopen wordt. We houden elkaar scherp door zulke sessies te houden.”

Hij legt tot slot uit hoe er de afgelopen twee maanden veel trainingen zijn gegeven over de geschiedenis van SAP, de nieuwste versie en de toekomst waar SAP heen wil gaan. “Voor mij was het hoogtepunt dat we een start zijn gaan maken aan de businesscase. Hierin kan ik de theorie die ik de afgelopen weken geleerd heb toepassen in een praktijkopdracht.”

Geïnteresseerd geraakt?

Het Process & IT Consultancy-traineeship bij Dimensys is bedoeld voor starters met een hbo- of wo-diploma op het gebied van ICT & business, bedrijfskunde, bedrijfseconomie, bedrijfsinformatica, werktuigbouwkunde of technische bedrijfskunde. Het eerstvolgende traineeship start in februari 2022.