Gerben Rozendaal verlaat de overheid voor Significant Synergy

24 november 2021 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Gerben Rozendaal heeft veel affiniteit met de publieke sector. Toch heeft de ervaren inkoper de (semi-)overheid na anderhalf decennium ingeruild voor de consultancy: sinds september werkt hij als senior adviseur voor Sigificant Synergy. We spraken hem over de switch: “Het was voor mij niet eens zozeer een overstap naar de private sector, maar vooral een bewuste overstap naar Significant Synergy.”

De afgelopen vijftien jaar zette Gerben Rozendaal zich achtereenvolgens in voor de NS (ruim zeven jaar) en het UWV (bijna acht jaar). De laatste twaalf jaar was hij actief binnen het inkoopdomein.

“Ik heb als inkoper veelal diensten ingekocht – van accountantsdiensten en re-integratiediensten tot reclamediensten”, vertelt Rozendaal. “De laatste 6,5 jaar heb ik leidinggevende functies ingevuld binnen de brede inkoopfunctie van het UWV.”

Gerben Rozendaal, senior adviseur, Significant Synergy

Bij de uitkeringsinstantie gaf hij de laatste twee jaar leiding aan de afdeling contract- en leveranciersmanagement ICT. “In deze periode ben ik meer een ‘inkoopgeneralist’ geworden en heb ik me voornamelijk beziggehouden met vraagstukken rondom teamvorming, professionalisering en ontwikkeling van de inkoopfunctie.”

Spannende stap

In september heeft Rozendaal de overheid vaarwelgezegd om als consultant aan de slag te gaan. “Vooropgesteld, ik vond dit best een spannende stap. Werken bij een grote (semi-)publieke organisatie is toch wel wat anders dan werken in de private sector. En de overstap naar een consultant voelt misschien nog wel als grotere sprong.”

Toch keek hij al wat langer “met een schuin oog” naar de private sector. “Veelal naar grote organisaties van openbaar belang”, vertelt hij. “De resultaatgerichtheid en doelmatigheid van private organisaties spreekt mij erg aan. Echter, de publieke en maatschappelijk opdracht van de (semi-)overheid vind ik ook heel mooi en ben ik de afgelopen jaren sterk gaan waarderen.”

“Zo ben ik nog altijd trots op mijn voormalige werkgevers de NS en het UWV”, geeft hij aan. “Op de NS omdat het verschillende schone mobiliteiten aanbiedt en daarmee dagelijks honderdduizenden mensen naar hun werk, school, vrienden of familie brengt. En op het UWV omdat het heel veel mensen helpt mee te laten doen in de samenleving, juist ook als je (tijdelijk) werkloos bent of (deels) arbeidsongeschikt. Als inkoper en inkoopmanager droeg ik daar indirect aan bij en dat vond ik heel waardevol.”

De samenwerkingsspecialist op het snijvlak van markt en overheid

Na enig wikken en wegen waagde hij dus toch de sprong naar ‘de andere kant’, waarbij hij over de streep werd getrokken door het profiel van zijn nieuwe werkgever. “Het was voor mij dan ook niet eens zozeer een overstap naar de private sector, maar vooral een bewuste overstap naar Significant Synergy.”

“Significant Synergy is privaat, maar profileert zich als ‘de samenwerkingsspecialist op het snijvlak van markt en overheid’, waarbij thema’s als ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ en ‘realisatie van doelstellingen van opdrachtgevers met een maatschappelijk opgave’ belangrijk zijn.”

“Als inkoopconsultant heb je de rol en ruimte om partijen bij elkaar te brengen om oplossingen te bedenken voor maatschappelijke opgaven.”

“Daarnaast investeert Significant Synergy heel nadrukkelijk in haar eigen mensen om ze te helpen ontwikkelen en te laten groeien. Juist vanwege deze combinatie van factoren en eerdere positieve ervaringen met Significant Synergy als opdrachtgever, heb ik bewust gekozen voor Significant Synergy.”

Partijen bij elkaar brengen

Vanuit zijn nieuwe werkgever kan Rozendaal organisaties binnen het publieke domein blijven bedienen op het gebied van inkoop. “Ik ben ervan overtuigd dat inkoop binnen veel organisaties van grote toegevoegde waarde is of kan zijn.”

“Thema’s die mij in het verlengde van mijn ervaring en overtuiging aanspreken en waar ik me de aankomende jaren vooral mee wil bezighouden zijn de ontwikkeling van de inkoopfunctie binnen een organisatie, het ontwikkelen van inkoopbeleid, werken met inkoopintelligence en verander-, account- en competentiemanagement. Binnen Significant Synergy hebben we rond deze thema’s onder andere het expertiseteam Beleid, Besturing en Organisatie (BBO) gecreëerd.”

Zo kan hij een bijdrage leveren aan de vele opgaven die spelen op diverse terreinen – “van veiligheid, gezondheid & welzijn en economie & wonen, tot klimaat & energie en werk & inkomen”.

“Als inkoopconsultant en/of -organisatie heb je de rol en ruimte om partijen bij elkaar te brengen om oplossingen te bedenken voor deze maatschappelijke opgaven”, licht hij toe. “Zo zie ik mijn rol als adviseur ook: het helpen faciliteren van oplossingen samen met de markt. Daarnaast wil ik tenminste bijdragen aan thema’s als social return, inclusiviteit en klimaat & energie.”

160 mailtjes

Nu hij zijn eerste weken achter de rug heeft kan Rozendaal tevreden vaststellen dat zijn spannende overstap de juiste keuze was. Over wat hem het meest is bijgebleven uit die eerste weken hoeft hij niet lang na te denken. “De 160 mailtjes die al voor me klaarstonden! Waarvan de helft gelukkig voor trainingen, kennismakingsgesprekken en uitnodigingen om mee te gaan skiën, tennissen, barbecueën en borrelen was.”

“Wat me dan ook het meest is opgevallen is de prettige werksfeer”, vervolgt hij. “Iedereen werkt hard, maar er is ook veel ruimte voor (zelf)ontwikkeling, initiatief en plezier. Het voelt als presteren, samenwerken, kennisdelen en leren in optima forma. En voor de nieuwsgierige lezer – de andere helft van de mailtjes ging over twee opdrachten waar ik gelijk mee kon starten.”