Starten in de inkoopconsultancy: 5 vragen aan Pepijn Hoekstra

27 oktober 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd

In september sloot Pepijn Hoekstra zich aan bij Significant Synergy, de inkoopadviestak van zakelijk dienstverlener Significant Groep. Vijf vragen aan de junior consultant over zijn keuze voor de wereld van inkoopconsultancy en hoe hij zijn eerste maanden heeft ervaren.

Kun je jezelf kort voorstellen?

“Hoi ik ben Pepijn. Ongeveer 25 jaar geleden werd ik geboren in Rotterdam. Ik ben opgegroeid in Alphen aan den Rijn, waar ik er al snel achter kwam dat ik geïnteresseerd ben in taal, cultuur, geschiedenis en economie. Geschiedenis bleef het beste hangen en dat ben ik dan ook gaan studeren in Utrecht, waar ik tijdens mijn studie erg actief ben geweest bij de UHSK (de studievereniging) en nu zes jaar later nog steeds in volle tevredenheid woon.”

“Verder heb ik eind 2019 vier maanden gereisd door Guatemala, Mexico en Cuba en mag ik in mijn vrije tijd graag zingen, tennissen en squashen.”

Pepijn Hoekstra, Junior Consultant, Significant

Je kiest voor Significant Synergy als je eerste werkgever. Wat trekt je aan het profiel van het bureau?

“Wat ik belangrijk vind in mijn werk is dat je een waardevolle bijdrage kunt leveren aan de maatschappij en daarnaast in een bedrijf werkt waar hiërarchie niet de boventoon voert, maar eerder samenhorigheid en collegialiteit.”

Significant Synergy heeft mijns inziens beide aspecten. Je bent aan het werk in de publieke sector en helpt (semioverheids)bedrijven verder in hun bedrijfsactiviteiten, waarbij er vanuit Significant Synergy ook nog de focus wordt gelegd op duurzaamheid. Dit laatste is wat mij betreft een van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd. Ook kun je binnen het bedrijf de partners gewoon aanspreken en is iedereen heel open en behulpzaam wat zorgt voor een prettige werkomgeving.”

“Als laatste ben ik benieuwd naar wat het werkende leven en de aanbestedingswereld mij te bieden hebben en geeft Significant Synergy mij de ontwikkelruimte en diversiteit aan onderwerpen en werkzaamheden om hier achter te komen.”

Je bent inmiddels zo’n twee maanden aan de slag. Hoe ben je door het team ontvangen?

“De open deur hier – maar gelukkig ook de waarheid – is met open armen! Vanaf de eerste dag krijg je een mentor toegewezen. Dit is sowieso fijn om wegwijs gemaakt te worden in een bedrijf en zeker als het je eerste ‘echte’ baan is. Zo had ik een eerste aanspreekpunt voor al mijn (werkgerelateerde) vragen, al kon ik ook bij alle andere collega’s terecht.”

“Daarnaast hadden ze voor mij met de partners en teamtrekkers kennismakingsgesprekken ingepland, waardoor het bedrijf al wat sneller gevuld is met vertrouwde gezichten en het kantoor ook wat vertrouwder voelt.”

Hoe word je als starter bij Significant Synergy klaargestoomd voor de inkoopconsultancy?

“Allereerst zorgen ze ervoor dat je niet meteen vol in de projecten zit. Zo heb je even de tijd om te acclimatiseren en je in te lezen in de materie en de bedrijfsvoering. Daarnaast werk je bij Significant Synergy altijd met minstens twee mensen aan een opdracht . Hierdoor is er voldoende tijd om begeleid te worden door een meer ervaren inkoopadviseur en raak je langzaam bekend met de werkzaamheden.”

“Ze geven je ook al vrij snel de kans om zelfstandig zaken uit te zoeken en documenten op te stellen. Dit kost misschien wat meer tijd voor hen op het gebied van begeleiding en controle, maar maakt wel dat ik als starter sneller groei in mijn rol van inkoopadviseur.”

Op wat voor soort opdracht zit je momenteel en hoe ziet je rol eruit?

“Op dit moment doe ik allerlei verschillende soorten opdrachten. Ik heb mensen geholpen met een marktonderzoek, het opstellen van een risicoanalyse, onderzoek in het sociaal domein, redigeerwerk, templates aanpassen, aanbestedingen ondersteunen en contracten opstellen. Overal wel een ondersteunende rol en vooral om collega’s te ontlasten, maar daardoor krijg je al snel een goed beeld van de diversiteit in dit werk.”

“De wat grotere projecten waar ik op zit lopen van het aanbesteden van een bouwteam voor een provincie tot het uitvoeren van verschillende aanbestedingen voor een hoogheemraadschap – en er staan alweer nieuwe projecten in het verschiet. Ook hier gaat het in eerste instantie om een ondersteunende rol, maar zoals ik ook aanstipte bij de vorige vraag krijg ik langzamerhand meer verantwoordelijkheid, wat het allemaal weer uitdagender maakt.”