Antea en Significant trekken samen op bij duurzame inkoop

20 mei 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Na reeds een aantal jaren te hebben samengewerkt slaan zakelijke dienstverleners Antea Group en Significant Groep nu formeel de handen ineen. 

“Samen kunnen wij meer impact maken dan alleen. De ‘magie van synergie’ noemen wij dat”, vertelt Rinke Meijer, partner bij Significant. “Door samenwerking kunnen we potentiële opdrachten passend invullen, meer klanten bedienen, breder inzetbaar zijn en van elkaar leren.” 

Significant is een advies- en onderzoeksbureau dat zich richt op beleidsvraagstukken in de publieke sector. Het bureau opereert met verschillende labels, waaronder Significant Synergy, een adviseur op onder andere het gebied van inkoop en aanbesteden. Antea Group is een internationaal ingenieursbureau dat opdrachtgevers helpt met het ontwerpen en realiseren van bouwprojecten- en installaties. 

Antea en Significant trekken samen op bij duurzame inkoop

Samen gaan de twee partijen optrekken in het (semi-)publieke domein. Dit omvat bijvoorbeeld het samen inschrijven op opdrachten, of elkaar inschakelen als kennispartner op een bestaande opdracht. Ook gaan Significant en Antea Group kennis en en ervaringen uitwisselen over maatschappelijke, duurzame en innovatieve onderwerpen.

Duurzaam aanbesteden en inkopen

Het overkoepelende thema van de samenwerking is het bevorderen van duurzaam aanbesteden en inkopen. De staat wil volgens het Klimaatakkoord in 2030 49% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990, en in 2050 95% minder. Het verduurzamen van inkoop op alle niveaus van de overheid draagt bij aan deze ambitie. 

“Met deze samenwerking willen we organisaties helpen meer duurzame impact realiseren”, zegt Joris Vergouwen, adviesgroepmanager Contracten bij Antea Group. De focus ligt op de thema’s milieu, infrastructuur, stedenbouw en water. 

Antea Group richt zich hierbij op expertise rondom duurzaamheid, innovatie en circulariteit, terwijl Significant kennis inbrengt op het gebied van onder meer aanbesteden, contract- en leveranciersmanagement en duurzaam inkopen. Vergouwen: “We versterken elkaar in kennis en expertise, en vooral op terreinen waar het ertoe doet. Dat maakt deze samenwerking juist zo krachtig.” 

De twee partners kennen elkaar van eerdere trajecten. Zo zijn ze de afgelopen jaren samen opgetrokken bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland – in opdracht van de dienst werkten ze aan diverse duurzame projecten bij gemeenten en waterschappen. Op basis van deze positieve ervaringen is de samenwerking nu geformaliseerd.