Rijswijk volgt voorbeeld van Den Haag en start met werkfit-traject
Na Den Haag kiest ook de gemeente Rijswijk voor het werkfit-traject van adviesbureau B&A.
Eind 2019 startte de gemeente Den Haag met het werkfit-traject van B&A, met als doel om honderdvijftig alleenstaande ouders en honderdvijftig hoogopgeleiden met een bijstandsuitkering, die allen al geruime tijd niet aan het werk zijn, klaar te stomen voor een plek op de Nederlandse arbeidsmarkt.
Goed voorbeeld doet volgen
Ondertussen zijn de eerste resultaten van het Haagse werkfit-traject bekend. En die zijn behoorlijk positief, volgens B&A. Dit wekte de interesse van de gemeente Rijswijk, en niet veel later besloot deze gemeente om ook te starten met het werkfit-traject.
Demet Akpinar van B&A legt uit: “De gemeente Rijswijk, specifiek het werkgeversservicepunt, zag dat binnen de groep bijstandsgerechtigden alleenstaande ouders – veelal moeders – op meerdere leefdomeinen uitdagingen hebben die de stap naar de arbeidsmarkt bemoeilijken. Om die reden was de gemeente geïnteresseerd in ons werkfit-traject.”
Drie maanden begeleid werken aan jezelf
“Tijdens het traject ondersteunen we de deelnemers bij het zetten van stappen richting de arbeidsmarkt”, zegt Hester van Kranendonk, eveneens werkzaam bij B&A. “Gedurende drie maanden vinden er twee keer in de week groepsbijeenkomsten plaats.”
Het traject bestaat onder andere uit een groepsprogramma, dat een vaste structuur kent, maar tegelijkertijd heel flexibel is omdat rekening wordt gehouden met de behoeftes van de deelnemers, legt van Kranendonk uit. “Daarnaast vindt er eveneens individuele begeleiding plaats. De kernwaarden van het traject zijn persoonlijke aandacht en maatwerk.”
Door de coronacrisis vond het werkfit-traject de afgelopen maanden doorgang via het online kanaal, vertelt Akpinar. “Het is bijzonder om te zien dat deelnemers ook via de digitale weg hun vaardigheden weten te verbeteren. En het is eveneens mooi dat deelnemers elkaar ondersteunen bij het realiseren van hun ambities.”
En dat is ook bijzonder belangrijk, benadrukt Van Kranendonk. “Wanneer je beter zicht hebt op je interesses en vaardigheden, en wanneer je realistische doelen kunt stellen, kom je een stapje dichter bij je droom. We proberen daarom tijdens het traject de veelal afwachtende houding van deelnemers om te buigen naar een actieve houding.”
“Het ultieme doel voor veel deelnemers is het vinden van betaald werk. Maar iedere stap in hun eigen persoonlijke ontwikkeling is een belangrijke stap in de goede richting”, vult Akpinar aan. “Ze nemen op die manier namelijk eventuele belemmeringen weg en vergroten hiermee dus hun kans op een plek op de arbeidsmarkt.”
Naast een theorielessen en coaching bevat het werkfit-traject ook een praktisch onderdeel. Daarbinnen worden deelnemers uitgedaagd om actief aan de slag te gaan. “De deelnemers zijn aan het einde van het traject in staat om zelfstandig vervolgstappen te zetten”, geeft Van Kranendonk aan.
Veel te bieden
Akpinar laat weten dat ze het “heel mooi” vindt om deze vrouwen die zich graag willen ontwikkelen met de juiste aandacht en begeleiding te ondersteunen. “Er lopen nog zo veel vrouwen rond die meer kunnen dan ze denken en veel te bieden hebben voor werkgevers. In de toekomst zet ik mij graag verder in voor deze doelgroep.”
Volgens de planning wordt de eerste versie van het werkfit-traject in de gemeente Rijswijk medio december afgerond. “Dan hopen we alle deelnemers niet alleen een certificaat te mogen overhandigen. Maar ook met zelfvertrouwen een mooie start te zien maken. En na hen mogen er wat ons betreft nog velen volgen”, besluit Van Kranendonk.
Brenda Knoef, consulent Werk (werkgeversservicepunt) van de gemeente Rijswijk, vertelt: “Bijzonder om te zien dat ook in tijden van corona deelnemers via de digitale weg kunnen werken aan het verbeteren van hun vaardigheden. Ook ontstaan hierdoor verbindingen tussen deelnemers die elkaar ondersteunen in het combineren van zorgtaken binnenshuis met ambities voor zichzelf. Het enthousiasme van Demet en Hester straalt af op de groep. Zij delen ook hun eigen ervaringen met moederschap en betaald werk.”