Drijver & Partners begeleidt verbouwing cultureel centrum ’t Gasthoês

07 oktober 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

De verbouwing van cultureel centrum ’t Gasthoês in het Limburgse Horst aan de Maas is afgerond. Adviseurs van Drijver & Partners hebben het renovatieproject de afgelopen twee jaar ondersteund. 

Eind 2017 startte de ontwerpfase voor de verbouwing van ’t Gasthoês – een pand uit 1901 in het centrum van Horst aan de Maas, gelegen zo’n vijftien kilometer ten noordwesten van Venlo. Tot 1968 werd het gebouw gebruikt als ziekenhuis. Het duurde tot 1982 voordat het zijn huidige functie kreeg; die van cultureel centrum. 

Medio 2018 begon de verbouwing van ’t Gasthoês, die afgelopen zomer werd afgerond. Vandaag de dag kan men er terecht voor theater, dans, muziek, om te eten en te drinken en voor lezingen. “Het is de huiskamer van Horst aan de Maas, waar mensen en verenigingen samenkomen”, zegt Janneke Rijksen van adviesbureau Drijver & Partners, die vanaf 2019 betrokken was bij de renovatie.

Drijver & Partners begeleidt verbouwing cultureel centrum ‘t Gasthoês

“De rode draad van deze opdracht was het behartigen van de belangen van de nieuw opgezette beheerorganisatie en die van de interne organisatie van de gemeente”, vertelt Rijksen, directeur en senior consultant bij het adviesbureau. Ze werd hierbij ondersteund door Ruud Taks, sinds de zomer van 2019 consultant bij Drijver & Partners. 

Daarnaast was het team adviseurs van Drijvers & Partners ook verantwoordelijk voor het inrichten van de exploitatie van het nieuwe culturele centrum. “We werkten samen met de gemeentelijke projectgroep, eindgebruikers van het pand en met derde partijen, wiens kennis en ervaring in het proces betrokken moesten worden”, laat Taks weten.

“Bij dergelijke omvangrijke procesmanagementopdrachten zijn veelal verschillende krachtenvelden in het spel”, legt Rijksen uit. “Denk bijvoorbeeld aan de ondernemersvrijheid en de gevolgen daarvan voor andere belanghebbenden die ook van het pand gebruikmaken.”

Volgens Drijver & Partners is het bij dit soort opdrachten daarom vereist om meervoudig te kijken (procesmanagement en partijen); meervoudig te handelen (procesmanagement en procesaanpak) en meervoudig te zijn (procesmanagement en persoonlijke en organisatieontwikkeling). “Alleen zo kan een gedegen en duurzame organisatie worden neergezet”, geeft Taks aan. 

“Een cultuurgebouw neerzetten is makkelijk, een gedegen organisatie en samenhang binnen de gebruikers creëren is echter een kunst. Elke keer als je ’t Gasthoês binnenloopt voel je dat het allemaal klopt”, vertelt Han Geurts, wethouder (CDA) in Horst aan de Maas. 

“In het bijzonder zijn we trots op het compliment van Geurts”, laat Rijksen met een brede glimlach op haar gezicht weten. “Dit bevestigt dat onze inzet een mooi en gewenst resultaat heeft opgeleverd. En daar doe je het uiteindelijk voor, een tevreden opdrachtgever.”