Sustainable Students Consultancy mikt op niche in studentenadvies
De studentenconsultancyscene is een nieuw adviesbureau rijker: Sustainable Students Consultancy. Een gesprek met oprichter Bas van den Brande over hoe het bureau zich succesvol wil nestelen in de markt.
Hoewel de markt van door studenten gerunde non-profit consultancybureaus inmiddels behoorlijk vol lijkt te raken, is Bas van den Brande overtuigd dat er nog plek is voor een nichespeler. “Sustainable Students Consultancy richt zich enkel op duurzaamheid.”
Hoe hij tot dit idee is gekomen? “Het heeft alles te maken met mijn passie voor duurzaamheid. En bovendien is duurzaamheid één van de belangrijkste vraagstukken van dit moment. Het is van belang voor het bedrijfsleven, en leeft ook enorm onder studenten. Eén plus één is twee”, vertelt Van den Brande.
“Of het nou door het boek van de oprichter van Patagonia komt of doordat mijn grootvader hier altijd mee bezig was, ik heb altijd al een natuurlijke passie gehad voor sustainability”, vervolgt de masterstudent aan de Vrije Universiteit.
Oplossingen voor duurzame impact
Tijdens zijn opleiding heeft hij meermaals kunnen meemaken hoezeer ambitieuze studenten staan te popelen om bij te dragen aan “oplossingen voor duurzame impact”. De studentconsultancy biedt hierin volgens hem een uitstekende leerschool, omdat het studenten te mogelijkheid geeft om in korte tijd aan verschillende vraagstukken binnen uiteenlopende sectoren te werken.
“De bekendere studentenadviesbureaus hebben wel duurzame projecten binnen hun portefeuille, maar bij Sustainable Students Consultancy ligt de focus volledig op dit onderwerp. We onderscheiden ons hiermee richting opdrachtgevers en studenten.”
Onder professionele begeleiding van gevestigde consultants helpen de studenten hun klanten met duurzaamheidsvraagstukken en leveren ze een op maat gemaakt advies. Door middel van training, coaching en samenwerking krijgen de studenten de mogelijkheid om zich op persoonlijk en professioneel gebied te ontwikkelen.
Studenten vanuit het hele land kunnen zich aanmelden om bij te dragen aan de missie van het jonge bureau. Het animo is groot, erkent Van den Brande. “We krijgen aanmeldingen vanuit Wageningen, Delft, Amsterdam en Utrecht.”
Landelijk model
En dit landelijke model (concullega’s zijn meestal per studentenstad georganiseerd) zorgt dan ook meteen dat Sustainable Students Consultancy veel meer een generalist is. “Bij ons ligt de focus niet op een stad of studierichting, maar juist op het combineren van technische studies uit Delft met bijvoorbeeld de bestuurswetenschappen of rechten uit Utrecht. Dat sluit volgens ons goed aan bij het onderwerp sustainability, wat een enorm containerbegrip is.”
“Door de diverse achtergronden kunnen wij ook een groot scala aan diensten aanbieden”, legt Van den Brande uit. “Met onze diverse studieachtergronden zal elk team beschikken over een brede set van kennis.”
Vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam mikt Sustainable Students Consultancy op het samenwerken met non-profits, startups en zelfs multinationals. Een gemiddelde opdracht neemt zo’n tien weken in beslag en wordt afgerond met een advies.
“Voorbeelden van de diensten die wij leveren zijn het ontwikkelen van duurzaamheidsstrategieën, specifieke duurzaamheidstrends inzichtelijk maken voor bedrijven en de impact van duurzaamheidstrends op organisaties analyseren. Maar vaak is een project een combinatie van diensten. Daarom bepalen we in samenspraak met de opdrachtgever welk vraagstuk onder de loep wordt genomen.”
Vervolgens helpen de studentconsultants ook met het vertalen van de adviezen naar praktische oplossingen. “Door de inzet van onze consultants krijgen bedrijven hoogwaardig advies tegen relatief lage kosten. Op die manier hebben bedrijven en studenten samen de kans om bij te dragen aan een duurzamere samenleving/toekomst”, besluit de oprichter.