Frederieke Leeflang verlaat Deloitte voor voorzitterschap NPO

26 oktober 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De NPO heeft een nieuwe bestuursvoorzitter benoemd. Per 1 januari 2022 neemt Frederieke Leeflang het stokje over van Shula Rijxman, die sinds 2016 voorzitter was van de raad van bestuur.

Leeflang (52) maakt de overstap vanuit Deloitte Legal, de juridische tak van het Big Four-accountants- en advieskantoor. Daar werkte ze sinds januari 2020 als managing partner, nadat ze eerst 25 jaar onderdeel was van advocatenkantoor Boekel de Nerée. Daar groeide ze uiteindelijk door tot de rol van bestuursvoorzitter. Ook was ze commissaris bij ABN Amro en Eneco.

Momenteel is ze ook nog voorzitter van de raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ), vicevoorzitter van de raad van toezicht van KWF Kankerbestrijding, voorzitter Audit Advisory Committee Algemene Rekenkamer en lid van de raad van toezicht van het RadboudUMC.

Frederieke Leeflang, Bestuursvoorzitter, NPO

Wat Leeflang niet heeft, is ervaring in de mediawereld. Maar ze “brengt ruime bestuurlijke ervaring, verbindend leiderschap en een onbevangen vernieuwende blik mee, wat de raad van toezicht als belangrijkste criteria had gesteld”, laat Tjibbe Joustra weten, voorzitter van de raad van toezicht van de NPO. 

Leeflang noemt het een voorrecht om voorzitter te worden van de NPO: “De publieke omroep heeft een sterke positie in het Nederlandse medialandschap, maar het is een dynamische omgeving waarin de NPO zich bevindt. Juist in deze tijden met veel maatschappelijke vraagstukken is een heldere positionering en pluriformiteit van de publieke omroep voor de toekomst van groot belang, zowel organisatorisch als qua inhoud.”

Als opvolger van Shula Rijxman erft ze ook de unieke uitdagingen van het digitaliserende medialandschap, waarin de traditionele lineaire televisie en radio het steeds meer afleggen tegen streamingdiensten en podcasts.

“Het is een enorme eer voor mij om samen met de omroepen ons publieke bestel voor alle kijkers en luisteraars de toekomst in te loodsen”, aldus Leeflang.