Dealmakers begeleiden cross-border deal in verpakkingssector

17 september 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Koemans Verpakkingen, een bedrijf uit Bodegraven dat zich specialiseert in industriële verpakkingen, is overgenomen door het Zweedse bedrijf OptiGroup.

Onder de vleugels van investeerder Triton is OptiGroup bezig met een heuse overnamecampagne. In de afgelopen vijf jaar zijn meer dan twintig bedrijven overgenomen, verspreid over de drie divisies van het bedrijf: ‘facility management en food’, ‘packaging en paper’, en ‘business supplies’.

Koemans Verpakkingen (omzet van €28 miljoen) wordt onderdeel van de packaging divisie van OptiGroup, en voegt zich daarmee bij Moonen Packaging, een ander Nederlands bedrijf dat in de zomer van 2018 werd ingelijfd.

Dealmakers begeleiden cross-border deal in verpakkingssector

"Volgend op de overname van Moonen Packaging zijn we vandaag zeer verheugd om onze expansiestrategie in Nederland voort te zetten. Met de toevoeging van Koemans Verpakkingen bieden we een sterker aanbod aan onze klanten in het land”, geeft Jesper Hall aan, Senior Vice President Packaging bij OptiGroup.

"Het versterkt onze positie in het leveren van oplossingen voor wikkel- en verpakkingsproducten aan klanten in de transportsector, e-commerce bedrijven, voedingsmiddelen- en productie-industrie."

Het dealteam van OptiGroup bij de transactie werd geleid door van experts van Fortaleza Capital, dat optrad als exclusieve corporate finance adviseur. Het kantoor werd geflankeerd door Deloitte (dat financieel en belastingadviesdiensten verzorgde) en Loyens & Loeff (dat juridische expertise leverde).

Aan de andere kant van de onderhandelingstafel werd verkoper Koemans Verpakkingen geadviseerd door CapFit (corporate finance) en JBLaw (legal).

In navolging van de integratie zal Koemans Verpakkingen blijven opereren onder zijn eigen merk, waarbij de broers Frank Koemans en John Koemans de leiding zullen behouden.

In een reactie op de krachtenbundeling met het Zweedse bedrijf – dat een omzet genereert van bijna €1 miljard – laat Frank Koemans weten: “Koemans Verpakkingen is al vele jaren ons familiebedrijf en het is voor ons heel belangrijk geweest om het ‘juiste thuis voor de lange termijn’ te vinden. Met OptiGroup delen we zowel de zelfde waarden als bedrijfsfilosofie en we kijken er naar uit om het bedrijf verder te ontwikkelen met hun middelen en ondersteuning."