De 50 snelst groeiende mkb-data science-bureaus van Nederland

16 september 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Het Nederlandse data science landschap wordt in rap tempo groter, en dus competitiever. Toch zijn er altijd partijen die boven het maaiveld weten uit te steken. Dit zijn de 50 snelstgroeiende Nederlandse mkb-bedrijven die gespecialiseerd zijn in data science consultancy en technologie.

Data krijgt een steeds belangrijkere rol in onze samenleving en economie. De hoeveelheid data, databronnen en analysemogelijkheden groeien dagelijks en dit blijft niet onopgemerkt. Met als gevolg dat steeds meer ondernemers en ondernemingen ervoor kiezen om gebruik te maken van data science.

En daar komen data science bureaus om de hoek kijken. Deze bedrijven helpen opdrachtgevers met het ontwerpen van algoritmes en het bouwen van de benodigde processen en applicaties om deze algoritmes te laten draaien. Ook helpen ze de data om te zetten naar bruikbare informatie door middel van mooie en makkelijk leesbare visualisaties en dashboards. Tot slot helpen ze bij het verankeren van datagedreven werken binnen alle lagen van de organisatie.

Volgens een grove schatting telt ons land meer dan driehonderd bureaus die specialist zijn op het gebied van data science. Sommige van deze partijen zijn grote bureaus (meestal onderdeel van een groot consultancykantoor of IT-dienstverlener), terwijl het merendeel qua omvang tot het mkb-segment behoort (onder de 250 medewerkers).

De snelstgroeiende partijen

Florijnz Corporate Finance (een M&A-advieskantoor) heeft onlangs het mkb-segment onder de loep genomen om erachter te komen welke data science bureaus de snelste groei weten te boeken. Uit het onderzoek komt naar voren dat deze type bureaus een aanzienlijke groei doormaken, als gevolg van de sterk toenemende vraag naar data science diensten. Hierdoor hebben de top 50 groeiers binnen de markt hun personeelsbestand in het afgelopen jaar met maar liefst 28% zien toenemen en dat ondanks de door corona beheerste markt.

Wie deze snelste groeiers zijn? De top 50 (in alfabetische volgorde):

- Ab Ovo
- Business Data Challengers
- Cmotions
- Coney Assurance
- Connecterra
- Crossyn Automotive
- Crunchr
- Data Excellence
- Data Science Lab
- Datavibes
- Digital-Power
- DIKW Intelligence
- ElastIQ-Connect
- E-mergo
- ENPICOM
- Euretos
- Evident
- EyeOn
- Fizyr
- Gimix
- GoDataDriven
- Growteq
- Hillstar Business Solutions
- Hyarchis
- Infotopics
- ITAM Solutions
- MeMo²
- MI Company
- OBI4WAN
- OLBICO
- Pipple
- Provelu
- PTTRNS.ai
- Qualogy
- Quantib
- Robin Radar Systems
- Samotics
- Shintō Labs
- Sigma Data Consulting
- Sobolt
- Stackstate
- SYMSON
- Talmundo
- The Data Agency
- The Logic Factory
- Underlined
- Victa
- Xomnia
- Yellow Star
- Zylab

Vorig jaar werden Digital Power, The Data Agency en Viqtor Davis (onderdeel van First Consulting) verkozen tot de snelstgroeiende mkb-data science bureaus van Nederland.