De drie snelstgroeiende mkb-datascience bureaus van ons land

28 oktober 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederland telt tal van snelgroeiende mkb-bureaus gespecialiseerd in datascience. Maar je hebt altijd baas boven baas. Dit jaar zijn het Digital Power, The Data Agency en Viqtor Davis, die de toon zetten.

Anno 2020 is datascience een van de meest populaire segmenten binnen de advies- en IT-wereld. Logisch ook, want data is belangrijker dan ooit. Door data slim in te zetten en waarde te ontsluiten, kunnen organisaties van alle bedrijfsgrootten de manier waarop ze hun klanten bedienen, hun bedrijfsvoering runnen en de eigen medewerkers tevreden houden naar een compleet hoger niveau tillen. Niet voor niets wordt data door kenners regelmatig aangemerkt als ‘het nieuwe goud’.

Data science

Datascience is het vakgebied dat gericht is op het verkrijgen van inzichten uit data. Om data science effectief in te zetten zijn tal van vaardigheden nodig, zoals programmeervaardigheden voor het bouwen van databases, statistische kennis voor het maken van zuivere analyses, en sector- en organisatiekennis om verbanden te leggen en waardevolle inzichten te destilleren. Ook is kennis van dashboards nodig, zodat inzichten duidelijk en visueel kunnen worden gepresenteerd.

De drie snelstgroeinde mkb-datascience bureaus

Nederland telt volgens een grove schatting meer dan tweehonderd bureaus die specialist zijn op het gebied van datascience. Sommige van deze partijen zijn grote bureaus (meestal onderdeel van een groot consultancykantoor of IT-dienstverlener), terwijl het merendeel qua omvang tot het mkb-segment behoort (onder de 250 medewerkers).

Deze laatstgenoemde groep van bureaus maakt een forse groei door. Uit een marktanalyse van Florijnz Corporate Finance, De Breed & Partners en het MKB Datalab (onderdeel van Jheronimus Academy of Data Science) blijkt dat mkb-dataspecialisten in 2019 met maar liefst 35% wisten te groeien in omzet en met 34% in het aantal medewerkers.

Wie wordt het snelst groeiende data science bedrijf?

De trend heeft zich in de afgelopen twaalf maanden – ondanks de coronacrisis – doorgezet. Morgen maken de onderzoekers tijdens het ‘MKB Data Science Top 50 evenement’ bekend hoe de markt zich heeft ontwikkeld. Ook maken ze bekend wie van de drie finalisten – Digital Power, The Data Agency en Viqtor Davis – zich snelstgroeiende speler van ons land mag noemen.

Digital Power is een datascience consultancy- en implementatiebureau uit Amsterdam met circa 100 medewerkers. The Data Agency is een groep bestaande uit de merken EDM, GeoMarktprofiel, Human Inference en LynqID, en Invicta. Viqtor Davis is een van oorsprong Nederlandse datascience en IT-specialist die inmiddels actief is met 350 professionals in de Benelux, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.