De 50 snelstgroeiende mkb-data science-bureaus van 2023

03 juli 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Wat zijn de snelst groeiende data science-bureaus van Nederland? Jaarlijks staat deze vraag centraal in de ‘MKB Data Science Top 50’. De lijst wordt dit jaar aangevoerd door ElastIQ-Connect, Amsterdam Data Collective en Veneficus.

Enkele honderden bureaus in ons land leggen zich toe op het data science-domein. Veelal zijn dit grotere bureaus (of soms praktijken van grote IT- of consultancyspelers), maar soms ook juist kleinere mkb-partijen. Data scientists ondersteunen bedrijven met het ontwikkelen en bouwen van op data gebaseerde producten en diensten.

Denk bijvoorbeeld aan voorspelmodellen, dashboard, algoritmes, geautomatiseerde processen en werkstromen waarmee inzichten visueel worden gemaakt. Binnen data science komen verschillende expertises samen, waaronder wiskunde en statistiek, programmeren en sectorkennis.

De 50 snelstgroeiende  mkb data science-bureaus 2023

Jaarlijkse brengt M&A-advieskantoor Florijnz Corporate Finance in kaart welke data science-bureaus in het mkb-segment het afgelopen jaar het snelst zijn gegroeid. Dat doet het kantoor in samenwerking met het Data & Insights Network.

Om in de ranking opgenomen te worden mogen bedrijven niet meer dan 250 medewerkers in dienst hebben. De onderzoekers kijken naar de groei in het totaal aantal assets en medewerkers.

De 50 snelst groeiende mkb-data science-bureaus van 2023:

1. ElastIQ-Connect
2. Amsterdam Data Collective
3. Veneficus
4. Crunchr
5. Marketresponse
6. Apolix
7. Symson
8. ENPICOM
9. Building Blocks
10. The Logic Factory
11. Digital Power
12. Advanced Programs
13. Wortell Smart
14. Active Professionals
15. Hyarchis (VDD lqware)
16. Cmotions
17. Sobolt
18. Xomnia
19. Matrixian Group
20. Samotics
21. Victa
22. Exsell
23. Yellow Star
24. MI Company
25. SKIM
26. Toast ICT
27. DIKW Intelligence
28. Pipple
29. Quantile Development Consultancy
30. Fizyr
31. Business Data Challengers
32. Growteq
33. E-mergo
34. ITAM Solutions
35. Datavibes
36. Little Rocket
37. Bright Cape
38. Conspect ICT
39. Newcom Research & Research
40. D-data
41. TwentyNext
42. Hillstar Business Solutions
43. Aspen Digital
44. Ab Ovo
45. Robin Radar Systems
46. B+P Solutions Group
47. Shinto Labs International Group
48. Flycatcher Internet
49. Itility
50. Riviq

Tijdens de feestelijke finale van de MKB Data Science Top 50, die werd gehouden tijdens de Dataweek NL in ’s-Hertogenbosch, werden de drie snelste groeiers in de schijnwerpers gezet.

Winnaar ElastIQ-Connect (vorig jaar de nummer drie) is afkomstig uit uit ’s-Hertogenbosch. Het bureau specialiseert zich in data science-toepassingen binnen finance-, business- en proces-gerelateerde vraagstukken.

Runner-up Amsterdam Data Collective begeeft zich op het snijvlak van datastrategie, data engineering, analytics en datavisualisatie. Nummer drie Veneficus, een bureau uit Rotterdam, is gespecialiseerd in onder meer datagedreven werken, detachering van data scientists en het ontwikkelen van data science-oplossingen.

De organisatie van de finaleronde lag in handen van Florijnz Corporate Financ samen met De Breed & Partners, het MKB Datalab, Gemeente ’s-Hertogenbosch en het Data & Insight Network.