Florijnz begeleidt verkoop van ingenieursbureau aan TT-Engineering

11 maart 2020 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Ingenieursbureau Advanced Mechanical Engineers (AME) is verkocht aan branchegenoot TT-Engineering. De deal werd begeleid door specialisten van Florijnz

“De toevoeging van AME aan onze organisatie is een mooie uitbreiding van en aanvulling op onze huidige activiteiten”, laat Arco Guis, algemeen directeur van TT-Engineering weten. Sinds de oprichting in 1988 is het ingenieursbureau gespecialiseerd in mechanical engineering. In de loop der jaren is aan uiteenlopende projecten gewerkt voor opdrachtgevers in de machinebouw, automotive, aerospace, scheepsbouw, energietechniek en foodmachinery.

“In goede en moeilijkere jaren hebben wij goed ingespeeld op de veranderende omstandigheden, door toekomstgericht te investeren in onze professionals en te bouwen aan langdurige relaties”, vertelt Guis. “Dit alles heeft TT-Engineering gemaakt tot een betrokken partner voor duurzame en verrassende ontwikkeling in werktuigbouwkundige engineering.”

Uitbreiding footprint

Het werktuigbouwkundig ingenieursbureau, dat ruim 60 professionals telt, heeft kantoren in Zwolle, Enschede en Arnhem. Vanuit deze vestigingen deed TT-Engineering al langer zaken binnen de regionale driehoek ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Breda, waar Advanced Mechanical Engineers (AME) veelal actief is en veel industriële bedrijven zijn gevestigd.

AME, gevestigd in Naaldwijk, is een ingenieursbureau met twaalf jaar ervaring en expertise binnen de branches foodsector, verpakkingsindustrie, machinebouw en transportindustrie. AME, dat ruim 20 professionals telt, wordt geleid door DGA Marcel Schumacher, die het bedrijf in 2008 oprichtte.
Florijnz begeleidt verkoop van ingenieursbureau aan TT-Engineering

Complementaire kennis en expertise

Door de toevoeging van AME zal TT-Engineering zijn industriële klantendoelgroep nog beter kunnen bedienen. Zo kunnen de twee partners door de krachtenbundeling om te beginnen gezamenlijk projecten gaan oppakken, waarbij ze elkaar inhoudelijk aanvullen.

Guis licht nader toe: “De combinatie TT-Engineering en AME betekent tevens dat er bij beide partijen naast synergievoordeel op administratief gebied een mooie kruisbestuiving van kennis kan ontstaan en grotere projecten opgepakt kunnen worden.“ Waar TT-Engineering veel ervaring heeft in de machinebouw, automotive en aerospace heeft AME op zijn beurt veel ervaring in de foodsector en verpakkingsindustrie. Guis: “Daarin kunnen wij elkaar goed aanvullen en kennis met elkaar delen.”

Meer schaalgrootte voor trainingen

Ook op opleidingsgebied levert de deal meerwaarde op, en ontstaan door de gecreëerde schaalgrootte meer mogelijkheden voor het gezamenlijk voorzien in gedegen opleidingen en cursussen voor de engineers. Guis: “Daarmee creëren wij meerwaarde voor de projecten die onze opdrachtgevers ons toevertrouwen.”

In navolging van de de gesloten overeenkomst zal “AME haar naam en identiteit behouden en zal daarmee naast TT-Engineering in de markt blijven opereren”, aldus Gruis, die aangeeft dat de twee partners de komende periode vooral zullen inzetten op het “investeren in kennis, kunde en een solide groei”. Daarbij zullen beide bedrijven bovendien blijven “inspelen op veranderingen in de markt”.

“Met de medewerkers van AME wil ik samenwerken op basis van respect en vertrouwen.”
– Arco Guis, directeur TT-Engineering

Verdere synergieën

Ook zal volgens de directeur gekeken worden naar mogelijke synergieën op het gebied van administratieve processen, loopbaanontwikkeling van medewerkers en marktbenadering: “Voor onze opdrachtgevers zal dit een uitbreiding betekenen van capaciteit, kennis en ervaring.

Met de verkoop van AME treedt oprichter Schumacher terug als directeur. Wel zal hij als adviseur betrokken blijven bij AME, voor een goede overdracht aan TT-Engineering directeur Guis. Daarmee draagt hij het leiderschap over aan een zeer ervaren professional. Als werktuigbouwkundig engineer doorliep Guis in zijn carrière alle bedrijfsprocessen in de supply chain; van engineering en werkvoorbereiding, naar eindverantwoordelijke voor productie- en projectorganisaties. Hij kijkt uit naar de samenwerking met AME: “Met de medewerkers van AME wil ik samenwerken op basis van respect en vertrouwen, waarbij ik hun ontwikkeling graag faciliteer door te focussen op persoonlijke kwaliteiten en hoe die zo goed mogelijk benut en versterkt kunnen worden.”

Ondersteuning Florijnz

Bij de totstandkoming van de deal tussen TT-Engineering en AME en het verkoopproces is Schumacher bijgestaan door experts van Florijnz, een corporate finance-boutique met vestigingen in ’s-Hertogenbosch, Enschede en Amsterdam. In een reactie op de succesvolle deal, laat Florijnz laat weten: “We zijn trots dat we Marcel Schumacher zijn passie hebben kunnen verzilveren.”