Het Groot Interventieboek: 99 tools en methoden voor verandering

07 september 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Adviseurs van TwynstraGudde hebben ‘Het Groot Interventieboek’ uitgebracht – een inspiratiebron en naslagwerk voor leidinggevenden en andere professionals die zich bezighouden met het activeren en realiseren van verandering.

“Het Groot Interventieboek biedt een breed repertoire aan interventiemogelijkheden, waarmee je beweging kunt creëren en verandering kunt realiseren binnen opdrachten”, vertelt Aniek Janssen, een van de vier hoofdauteurs, naast Milou Engelaer, Arianne Kloosterman en Babette Richter.

In het 400-pagina tellend boek passeren maar liefst 99 interventies de revue. Denk aan klassiekers als de SWOT-analyse, de Besliscanvas, Futuring of Blue Ocean; beproefde modellen uit de organisatietheorie, zoals Brainstormen, Storytelling, Stakeholder- en issueanalyse, Canvas Omgevingsmanagement, Teamrollen van Belbin en de Cultuurkwadrant; en concepten uit de wereld van projectmanagement zoals Project Canvas, Project Start Up en de Work Breakdown Structure.

Het Groot Interventieboek: 99 tools en methoden voor verandering

Naast deze ‘gouwe ouwe’ staat het boek echter ook vol nieuwe tools en methodieken die hun oorsprong vinden in de moderne wereld van digital en gamification.

“Veel ontwikkelingen als digitalisering, de energietransitie en ketensamenwerking vragen om doordachte strategieën, inventieve tools en vernieuwende aanpakken”, licht Kloosterman toe. “Iedereen wikt en weegt over de geschikte tools, methodieken of werkvormen om dit voor elkaar te krijgen. Vaak grijp je terug op dezelfde beproefde interventies. Logisch, maar soms ook een gemiste kans!”

Buiten je eigen kaders denken

Het boek biedt handige handvatten, maar is vooral ook bedoeld om het bewustzijn te vergroten bij adviseurs, managers en projectleiders rond het interveniëren in organisaties en hun eigen handelen daarin.

“Het Groot Interventieboek kan je inspireren om buiten je eigen kaders te denken en te handelen als de opgave daarom vraagt”, vertelt Richter. “Zo helpt het je als je even niet weet welke interventie het beste past bij de vraag die je hebt gekregen. Daarmee is dit boek ook een naslagwerk.”

Elkaar blijven inspireren

Om de verschillende interventies tot leven te laten komen staan in het boek diverse praktijkvoorbeelden van adviseurs, die professionals op weg kunnen helpen bij het zich eigen maken van de verschillende methodieken. “Vanuit je persoonlijkheid en vakmanschap geef je kleur aan een interventie. Geen professional is hetzelfde, en daarmee is ook geen toepassing van een interventie hetzelfde”, licht Janssen toe.

“Met dit boek willen we je laten nadenken over je eigen interventierepertoire”, vult Engelaer aan. “We willen je bewust maken van je eigen voorkeuren, je nieuwsgierig maken naar andere mogelijkheden en je uitdagen buiten je comfortzone te treden. Opdat we elkaar blijven inspireren en de professionele norm ten aanzien van interveniëren in organisaties blijven verdiepen.”

Het Groot Interventieboek is te bestellen via de site van TwynstraGudde.