Omzet en winst van Premier League clubs flink gedaald
Deloitte heeft de 2021-editie van zijn ‘Annual Review of Football Finance’-rapport uitgebracht. Het jaarlijkse onderzoek werpt een licht op de financiën binnen de sector en de prestaties van de belangrijkste nationale competities in Europa. We zoomen aan de hand van enkele grafieken in op de belangrijkste bevindingen over de Engelse Premier League.
Om te beginnen daalde het afgelopen seizoen – 2019/2020 – de omzet van Premier League-clubs met ruim een half miljard pond (-13%) naar 4,5 miljard pond, terwijl de gemiddelde inkomsten per Premier League-club met 33 miljoen pond daalden naar 225 miljoen pond.
Nooit eerder in de geschiedenis van de Premier League was er sprake van een dusdanige omzetdaling en het betreft het laagste omzetniveau sinds 2015/2016. De belangrijkste oorzaak ligt uiteraard in de enorme maatschappelijke en financiële impact die de coronapandemie heeft (gehad), een impact die door alle clubs en de (sport)wereld wordt gevoeld.
De omzet die voortvloeit uit de wedstrijddagen van clubs – goed voor zo’n 13% van de totale omzet – daalde met 84 miljoen pond (12%) naar 599 miljoen pond. Door corona waren in 2020 vanaf speelweek 30 alle stadions voor fans gesloten en ook bij het hervatten van het seizoen bleven de deuren voor fans dicht. Dit heeft een aanzienlijke impact gehad op de financiële prestaties in het afgelopen boekjaar.
Opgemerkt dient te worden dat het rapport van Deloitte enkel heeft gekeken naar de financiële impact van de eerste drie à vier maanden van de Covid-19-crisis. Zo wisten de clubs eerder in het seizoen omzet uit de wedstrijddagen te genereren. In een volgende editie van het onderzoek wordt daarom ook de financiële impact meegenomen van de periode daarna, de periode waarin – gedurende het seizoen 2020/2021 – stadions grotendeels gesloten bleven, ook tijdens de hervatting van de wedstrijden.
De omzet uit wedstrijddagen voor seizoen 2020/2021 is – afgezien van inkomsten uit enkele wedstrijden aan het einde van het seizoen, uit de FA-cupfinale en nog enkele Engelse cupfinales – nagenoeg te verwaarlozen, zo stellen de onderzoekers. Het gevolg: enorme gaten in de financiële begrotingen van clubs.
Ook de uitzendinkomsten kregen een klap te verduren door Covid-19 – deze inkomsten daalden met 25% naar 2,3 miljard pond, goed voor 52% van de totale omzet (vergeleken met 59% het jaar ervoor). Ondanks de coronacrisis stegen de overige commerciële inkomsten in de Premier League overigens wel, met in totaal 145 miljoen pond (10%), waarbij 13 clubs een stijging noteerden.
Loonkosten
Hoewel de omzet in de Premier League daalde, zagen de Premier League-clubs hun loonkosten gemiddeld met 4% stijgen, naar 3,3 miljard pond – de laagste stijging sinds seizoen 2004/05. Slechts zes van de zeventien clubs in de Premier League (AFC Bournemouth, Arsenal, Chelsea, Manchester United, Southampton en West Ham United) slaagden erin hun lonen te verlagen.
Gemiddeld genomen verslechterde de loon-omzetratio binnen de Premier League naar het slechtste niveau ooit (73%).
Winstdaling
De financiële impact van Covid-19 is vooral goed terug te zien in de lagere winstgevendheid van de Premier League-clubs. De gezamenlijke winst van 837 miljoen pond die in seizoen 2018/2019 werd geboekt was het afgelopen seizoen zo goed als compleet weggevaagd. De winst kwam voor seizoen 2019/2020 uit op nog maar 55 miljoen pond. Meer dan de helft van de clubs rapporteerde een operationeel verlies. Het seizoen ervoor waren er slechts vier clubs verlieslatend.
Alle Europese competities lijden
Uit het onderzoek van Deloitte blijkt verder dat de slechte prestaties van de Premier League in het afgelopen seizoen in Europa niet op zichzelf staan. Binnen de algehele Europese voetbalcompetitie daalde afgelopen seizoen de totale omzet met €3,7 miljard (-13%) naar €25,2 miljard.
Zo zag bijvoorbeeld de Duitse Bundesliga zijn inkomsten met ‘slechts’ 4% dalen tot 3,2 miljard euro (de Bundesliga was de eerste grote Europese sportcompetitie die na de pandemie haar wedstrijden hervatte). In Spanje daalden de totale inkomsten van de twintig La Liga-clubs met 8% tot 3,1 miljard euro, terwijl de clubs uit de Serie A hun gezamenlijke inkomsten met 18% zagen dalen tot 2,1 miljard euro.
Enkele maanden alvorens het wereldkampioenschap voetbal van 2022 in Qatar begint volgen de uitkomsten van de volgende editie van het onderzoek.