Nieuw bestuursmodel maakt medewerkers eigenaar van P2

02 augustus 2021 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Sinds deze maand is P2 deels in handen van de medewerkers. Het bureau is overgestapt op een nieuw eigendoms- en zeggenschapsmodel. Alle medewerkers kunnen als eigenaar participeren en krijgen zo als certificaathouder stemrecht over belangrijke beslissingen.

De adviesbranche staat van oudsher bekend om haar partnermodellen. Consultants werken zich stap voor stap op totdat ze uiteindelijk – vaak na een jaar of vijftien – kunnen toetreden tot de maatschap. Te midden van een veranderende arbeidsmarkt staat dit model de laatste jaren echter steeds meer ter discussie, zo ook bij project- en procesmanagementbureau P2.

“Het traditionele partnermodel vinden wij niet meer van deze tijd omdat loopbanen er tegenwoordig anders uitzien dan, zeg, 20 jaar geleden”, vertelt Marcel Goossens, die dit jaar ook precies 20 jaar bij P2 werkt en als een van de vier partners al mede-eigenaar was van het bureau (samen met Karsten Schipperheijn, Leon van Hoof en Hein van Middelaar).

Wij zijn P2

Ook concludeerde het bestuur dat het traditionele model sowieso niet goed aansluit op de kernwaarden van P2, “waar duurzame groei, verantwoordelijkheid en transparantie de belangrijkste pijlers zijn”, aldus Goossens. “We besloten een gedurfde stap te zetten: de introductie van het collectief eigendoms- en sturingsmodel.”

Het nieuwe model draait namelijk niet alleen om eigendom, maar ook om medezeggenschap. Goossens: “Als bedrijf geloven we in echte zeggenschap voor betrokkenen. Vanuit dat geloof werken we ook aan onze opgaven voor de klant. Voor onze eigen organisatie betekent zeggenschap dat we willen dat alle P2’ers eigenaar kunnen worden, onafhankelijk van hun rol in de organisatie of mate van senioriteit.”

Het nieuwe model kan volgens Goossens worden gezien als een expressie van de overtuiging dat de kracht van P2 schuilt in het collectief. “P2 is een bedrijf met veel authentieke en eigenzinnige werknemers. Die diversiteit is een voorbeeld van de kracht van het collectief. Met medezeggenschap voelen mensen nog meer de urgentie om hun expertise en vaardigheden in te zetten op vlakken waar zij bij kunnen dragen.”

Transparant en laagdrempelig

Genoeg redenen dus om alle P2-medewerkers de kans te geven om mede-eigenaar te worden van het bureau. Maar tegelijkertijd roept zo’n nieuw model de nodige vragen op: Hoe blijf je als organisatie wendbaar en bestuurbaar? Hoe houd je met zoveel eigenaren overzicht, structuur en orde? En wie hakt de beslissende knoop door wanneer de organisatie in zwaar weer verkeert?

“Dit zijn vragen die ook bij ons speelden”, geeft Goossens aan. “We hebben veel advies ingewonnen om deze vragen te beantwoorden en een waterdicht raamwerk te creëren. Eén element mocht daarbij niet uit het oog verloren worden: zoveel mogelijk transparantie voor alle mede-eigenaren.”

“We denken dat we met dit model de twee werkelijkheden waarin P2’ers leefden terugbrengen naar de essentie: P2 wordt van P2’ers.”

Daarnaast was het essentieel dat er weinig drempels zijn om in of uit te stappen. “We streven er dus niet naar om zoveel mogelijk waarde in het bedrijf op te blijven bouwen, maar naar een constante waarde waarbij medewerkers eerder kunnen meeprofiteren van de door hun geleverde inspanningen.”

Samen verantwoordelijk

Nu het nieuwe model dan echt is ingevoerd concludeert Goossens tevreden dat deze opzet is geslaagd. “Vanaf 1 juli is 47% van de certificaten in handen van medewerkers. Een enorm succes”, vertelt hij enthousiast. “We hebben een prospectus gemaakt op basis waarvan medewerkers konden bepalen of ze mee willen doen of niet. Daarin stonden de voorwaarden, risico’s en in welke (persoonlijke) situaties wij het afraden om mee te doen.”

Eén van de P2’ers die besloot mee te doen is Gijs Woldring, die anderhalf jaar geleden bij P2 begon. “Om de zeggenschap gaat het me niet zozeer, die hebben alle P2’ers al voldoende binnen de organisatie. Ik geloof in de waarden waar P2 voor staat, het DNA van de medewerkers en onze flexibiliteit om de constant veranderende toekomst tegemoet te zien. Door de mogelijkheid te bieden iedereen eigenaar te maken van P2, voel ik dat vertrouwen nog meer.”

Ook Mirjam van Oosterhout – sinds een jaar P2’er – is ingestapt. “Ik was meteen enthousiast. Het past bij onze organisatie. We zijn samen verantwoordelijk en die gedachte wordt sterk door alle medewerkers gedragen. Ik ben erg benieuwd hoe het model zich gaat ontwikkelen. Wij zijn allemaal proces-professionals en het nieuwe model is een nieuwe fase in een proces.”

P2 van P2’ers

Goossens deelt de nieuwsgierigheid naar hoe het model zich zal ontwikkelen. “We hopen op een dynamisch model dat onder iedereen gaat leven. We willen onze organisatie versterken door beter bestuurbaar en wendbaar te worden en de kracht van onze mensen en het collectief te benutten, zodat we vol goede moed de toekomst instappen.”

Hij heeft er in ieder geval alle vertrouwen in dat het nieuwe model veel beter aansluit op de identiteit van P2. “We leefde eigenlijk in twee werkelijkheden. We denken dat we met dit model de twee werkelijkheden waarin P2’ers leefden terugbrengen naar de essentie: P2 wordt van P2’ers.”