Voormalig trainees over het HR-traineeship van Leeuwendaal

06 augustus 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Kim van Beek, Renske de Boer en Lotte van Boeschoten rondden enige tijd geleden het HR-traineeship van adviesbureau Leeuwendaal af. De drie adviseurs blikken terug op hun traineeship en wat het hen heeft gebracht.

Twee keer per jaar (in april en in oktober) start een nieuwe lichting aan het HR-traineeship van Leeuwendaal. Binnen dit tweejarige opleidingsprogramma ontwikkelen young professionals – die in het bezit zijn van minimaal één academische titel – zich tot HR-specialisten binnen het publieke domein.

Het traject bestaat uit tal van onderdelen. Zo volgen de trainees verschillende trainingen en werken aan meerdere klantprojecten. Daarnaast krijgen ze – in open discussies – feedback van ervaren professionals. Bovendien vormen de trainees een denktank, waarbinnen ze zich buigen over complexe vragen op uiteenlopende onderwerpen. Zo bouwen ze al met al de nodige kennis, expertise en ervaring op.

Kim van Beek, Renske de Boer en Lotte van Boeschoten - Leeuwendaal“Toen ik startte als trainee bij Leeuwendaal voelde ik mij gelijk thuis”, vertelt Kim Van Beek, die in oktober 2018 begon met het programma. “Elke week keek ik weer uit naar het moment dat ik mijn medetrainees zou zien om onze externe opdrachten te bespreken. En natuurlijk keek ik ook uit naar de vrijmibo’s. We zijn een hecht bedrijf en ik heb het gevoel dat ik alles met iedereen kan bespreken. Dat is zo fijn!”

Lotte Van Boeschoten – afgestudeerd in de psychologie aan de Universiteit Leiden – startte een half jaar later aan haar traineeship. “Voordat ik begon, was ik op zoek naar een adviesbureau waar vanuit ik diverse organisaties kon ontdekken en dat mij tegelijkertijd een veilige basis bood om op terug te vallen. Bij Leeuwendaal heb ik dat absoluut gevonden.”

Weer een half jaar later startte Renske De Boer met het HR-opleidingsprogramma. Medio 2019 behaalde ze een master in Beleid, Communicatie en Organisatie aan de VU Amsterdam. “Ik heb ook een bachelor in HR-management, dus het traineeship van Leeuwendeel sloot naadloos aan bij mijn interesses en talenten.”

Samen werken én leren

Voordat Van Beek startte behaalde ze een master in Business Administration (Leadership & Management) aan de UvA. “Omdat dit mijn eerste baan was en doordat we steeds bij andere organisaties HR-opdrachten vervullen, kun je je als nieuweling en starter soms onzeker voelen. Gelukkig kon ik dan altijd bij mijn collega’s én medetrainees terecht.”

“De verschillende opdrachten die ik heb volbracht sloten aan bij mijn interesses”, voegt Van Boeschoten toe. “Ik werk graag zelfstandig, maar soms kan dat wel onzekerheid geven over of ik wel de juiste dingen doe. Bij Leeuwendaal heb ik het gevoel dat ik altijd ondersteuning heb en er nooit helemaal alleen voor sta. Daarbij is er veel aandacht voor mijn talenten en hoe ik die verder kan ontwikkelen.”

“Voor een van mijn opdrachten gedurende het HR-traineeship heb ik me beziggehouden met het harmoniseren van het beloningsbeleid bij een organisatie die net was gefuseerd”, vertelt De Boer. “Ik was daar onderdeel van een projectteam, dat bestond uit veel ervaren professionals. Het was erg leerzaam om dat mee te hebben gemaakt.”

“Natuurlijk leer je tijdens het traineeship veel van trainingen en van je collega’s en medetrainees, maar on-the-job leer je natuurlijk het meest”, voegt Van Beek toe. “Tijdens een opdracht vervulde ik de rol van HR Business Partner. Ik heb toen alle kanten van HR voorbij zien komen. Af en toe ontvang ik nog een bericht van die opdrachtgever dat hij mijn slagvaardigheid mist: dan weet ik dat ik echt impact hebt gemaakt en dat voelt goed!”