Astrid van Dael blikt terug op vijf jaar Leeuwendaal Bruist

08 juli 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Vijf jaar geleden lanceerde Leeuwendaal de eerste editie van zijn ‘Leeuwendaal Bruist’-traineeship. Traineeship manager Astrid van Dael stond aan de wieg van het programma en blikt terug op de ontwikkeling van Leeuwendaal Bruist en wat het kandidaten en opdrachtgevers heeft opgeleverd.

Anno 2021 heeft zo’n beetje elk middelgroot tot groot adviesbureau wel een traineeshipprogramma. Ook Leeuwendaal heeft zo’n programma, waarin talentvolle jonge academici worden klaargestoomd voor een rol als adviseur of lijnmanager. Leeuwendaal Bruist richt zich specifiek op human resources en aanverwante thema’s zoals talentmanagement, diversiteit & inclusie, recruitment, strategische HR en veel meer.

Ontwikkeling staat centraal in het programma. Van Dael licht toe: “Het intensieve opleidingsprogramma dat trainees doorlopen omvat training, coaching en intervisie. De trainees worden continu gevoed, gesteund en begeleid door de ervaren adviseurs van Leeuwendaal.”

Astrid van Dael blikt terug op vijf jaar Leeuwendaal Bruist

Met de juiste kennis op zak voeren de trainees “uitdagende opdrachten bij publieke organisaties in bijvoorbeeld de zorg, onderwijs of overheid” uit, legt Van Dael uit.

Door het werken binnen uiteenlopende opdrachten in verschillende segmenten krijgen ze diverse keukens te zien en hierdoor ervaren ze een steile leercurve. “We besteden veel aandacht aan zowel de vakinhoudelijke als de persoonlijke ontwikkeling, zodat de trainees zich optimaal kunnen ontwikkelen tot HR-professionals”, aldus Van Dael.

Waardevol voor iedere organisatie

Ook de opdrachtgevers van Leeuwendaal kan het traineeshipprogramma veel opleveren. Zij krijgen toegang tot breed inzetbare, hoogopgeleide en talentvolle nieuwkomers op de HR-arbeidsmarkt. Deze young professionals bieden opdrachtgevers een frisse kijk op hun uitdagingen en vraagstukken en ondersteunen bij een keur aan verschillende HR-thema’s.

Te denken valt aan hulp bij de instroom, doorstroom en uitstroom van professionals, het verbeteren van HR-beleid, regelingen en processen, het doen van HR-gerelateerd onderzoek of assisteren bij de personeelsadministratie.

“Onze trainees zijn tijdens het programma tijdelijk inzetbaar als jonge HR-professionals; zij ontzorgen, trekken projecten vlot die moeilijk op gang komen en brengen up-to-date HR-kennis mee en een verfrissende blik. Ze zijn slim, doortastend, sympathiek en organisatiesensitief. Zij gaan op een prettige manier het gesprek aan, luisteren en stellen de juiste vragen – met oog voor de ander. Daar kan iedere organisatie baat bij hebben.”

De trainees hebben allen recent hun academische opleiding afgerond en zijn voor maximaal 32 uur per week beschikbaar om zich in de vraagstukken van opdrachtgevers vast te bijten. Naast hun inzet kunnen de opdrachtgevers van Leeuwendaal tegelijkertijd op de achtergrond putten uit de expertise van het adviesbureau.

Van Dael, die zich als manager van Leeuwendaal Bruist bezighoudt met het leggen van contacten met opdrachtgevers, de begeleiding en de werving, kijkt tevreden terug op het programma en de “mooie projecten” waaraan met opdrachtgevers en trainees is gewerkt. Gevraagd waar ze het meest trots op is, wijst Van Dael op de “tomeloze inzet, het enthousiasme en de denk- en slagkracht van de trainees”.

Bijkomend voordeel is dat het traineeship heeft gezorgd voor een fris elan binnen het bureau zelf. “Onze organisatie bestond een paar jaar geleden vrijwel uitsluitend uit zeer ervaren adviseurs en de toevoeging van jong talent bleek voor de samenwerking ideaal te zijn. De collega’s vullen elkaar echt aan!”

Inmiddels hebben al meer dan 40 ‘Bruisters’ het programma doorlopen en momenteel is Leeuwendaal druk aan het werven voor de 10e lichting.