KLM en BCG verlengen hun gezamenlijke digitale luchtvaartactiviteiten

09 juli 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Drie jaar geleden startten KLM en Boston Consulting Group met een partnerschap om digitale oplossingen voor de luchtvaartbranche te ontwikkelen. Afgelopen week werd dit samenwerkingsverband officieel verlengd.

In de zomer van 2018 sloten de koninklijke luchtvaartmaatschappij en het wereldwijde strategieadviesbureau een AI-partnerschap dat ze omschreven als “baanbrekend” en dat een “revolutie” zou veroorzaken binnen het luchtvaartwezen. 

De afgelopen jaren ontwikkelden de twee bedrijven met succes verschillende digitale tools die kunnen worden ingezet om de operationele activiteiten van luchtvaartmaatschappijen te optimaliseren. 

KLM en BCG verlengen hun gezamenlijke digitale luchtvaartactiviteiten

“Deze tools, die gebruikmaken van technologieën zoals kunstmatige intelligentie en machine learning, helpen professionals uit de luchtvaartwereld om complexe beslissingen te maken”, zegt René de Groot, COO van KLM. “Hierdoor hebben ze meer zicht op de operationele activiteiten en kunnen ze de beste klantervaring leveren aan passagiers.” 

Het partnership ontstond nadat KLM zelf mooie resultaten boekte door gebruik te maken van de tools. Zo heeft het bedrijf de efficiëntie van zijn onderhoudsreparaties verbeterd en het aantal vluchten met meer dan 30 minuten vertraging verlaagd. Ook heeft de luchtvaartmaatschappij het percentage passagiers dat een aansluitende vlucht mist verminderd. Volgens KLM hebben deze resultaten geleid tot een hogere net promotor score (een soort klanttevredenheidsmaatstaf).

Volgend op dit succes besloten de vliegenier en BCG hun partnership aan te gaan om de dienstverlening ook extern aan te bieden. Inmiddels hebben verschillende luchtvaartmaatschappijen gebruikgemaakt van het dienstenaanbod. Enkele namen: Delta Air Lines, Virgin Atlantic, verschillende leden van de SkyTeam-alliantie en de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij GOL.

Steun in de rug tijdens Covid-19-pandemie

De coronacrisis heeft een ongekende impact gehad op de vliegwereld en dus op de financiële situatie van luchtvaartmaatschappijen. Tijdens deze zware periode hielpen de tools KLM om “behendiger en wendbaarder te zijn”, vertelt De Groot, onder meer doordat het mogelijk was om de passagiersplanning slimmer in te richten en het vliegtuigonderhoud te optimaliseren. 

“KLM heeft de afgelopen vijftien maanden bijzonder veel gehad aan de tools”, benadrukt de COO. “Onze samenwerking met BCG is een van de bouwstenen om onze ambitie waar te maken om een toonaangevende data- en technologiegedreven luchtvaartmaatschappij te worden. Ik ben dus erg enthousiast over het verlengen van dit partnerschap.”

“In de afgelopen jaren is ons partnerschap door onze wederzijdse staat van dienst op het gebied van innovatie en complementaire ervaring steeds sterker geworden en zeer succesvol gebleken op de markt”, vertelt Jason Guggenheim, Global Head van de reis & toerisme-praktijk van BCG. “Samen kijken we ernaar uit om luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld te blijven voorzien van innovatieve tools die hen zullen helpen om sterker uit de Covid-19-crisis te komen.”