Groningse en Biltse mantelzorgers besparen Nederland circa €650 miljoen

01 juli 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Als mantelzorgers uit de gemeente Groningen en die uit De Bilt morgen hun bijltjes erbij neerleggen, kost dat de maatschappij per jaar tussen de €547 miljoen en de €750 miljoen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Ecorys, uitgevoerd in opdracht van branchevereniging MantelzorgNL.

Het betreft hier een vervolgonderzoek: eerder dit jaar becijferde Ecorys voor dezelfde opdrachtgever wat het de belastingbetaler extra zou kosten als alle mantelzorgers in ons land – zo’n 5 miljoen – er van de ene op de andere dag de brui aan zouden geven.

Slok op een borrel

De maatschappelijke jaarlijkse kosten van mantelzorg komen uit op een slordige €22 miljard. Maar als die taken door zorgprofessionals moeten worden uitgevoerd, vallen de kosten stukken hoger uit. “€32 miljard tot wel €44 miljard”, concludeert Ecorys. Mantelzorgers besparen de maatschappij dus tussen de €10 miljard en €22 miljard op jaarbasis. Een behoorlijke slonk op een borrel. 

Groningse en Biltse mantelzorgers besparen Nederland circa €650 miljoen

Vervolgonderzoek

Het eerste onderzoek van Ecorys heeft dus een generiek beeld opgeleverd van de maatschappelijke kosten en baten van de inzet van mantelzorgers. In de vervolgstudie – waaraan de onderzoekers momenteel werken – zullen de maatschappelijke kosten en baten van mantelzorgers per gemeente worden berekend. Dat doet Ecorys op basis van twee casestudies. 

Voor de eerste casestudie is de gemeente Groningen – met ruim 200.000 inwoners – onder de loop genomen. Als daar alle mantelzorgers moeten worden vervangen door professionals, kost dat de maatschappij jaarlijks tussen de €465 en €638 miljoen. En in het geval van de gemeente De Bilt – circa 42.000 inwoners – gaat het om €82 miljoen tot €112 miljoen per jaar.

Aan de hand van de cijfers uit de hierboven genoemde twee casestudies gaan de onderzoekers voor alle Nederlandse gemeente vaststellen hoeveel geld lokale mantelzorgers de samenleving besparen. Volgens de planning zal Ecorys volgende maand deze cijfers naar buiten brengen.

“Met de vertaling van het landelijke onderzoek naar gemeentelijk niveau wordt inzichtelijk welke enorme bijdrage mantelzorgers leveren aan de lokale samenleving”, aldus Liesbeth Hoogendijk van MantelzorgNL. “Ze dragen bij aan een stevig en robuust sociaal domein. Dit onderzoek zal aantonen dat elke euro investering in het ondersteunen van mantelzorgers wordt terugverdiend.” 

Voorkomen is beter dan genezen

De reden dat de branchevereniging enige tijd geleden bij Ecorys aanklopte voor het uitvoeren van een onderzoek, heeft vooral te maken met de penibele financiële situatie waarin zeer veel gemeenten op dit moment verkeren. 

Gemeenten zijn al een aantal jaar verantwoordelijk voor het uitbetalen van mantelzorgers. Ze krijgen daarvoor geld van de Rijksoverheid. Maar door de financiële tekorten, wordt in veel gemeenten noodgedwongen bespaard op mantelzorgers om de begrotingen rond te krijgen.

De zorgvraag verdwijnt vanzelfsprekend niet door deze bezuinigingen. En onderaan de streep gaat het de samenleving ook meer geld kosten. Simpelweg omdat de Rijksoverheid in sommige gevallen bijspringt en duurdere professionals inzet om de zorgvraag toch te beantwoorden. En dat moet voorkomen worden, benadrukt Hoogendijk, die politieke partijen oproept in te grijpen.