120 gemeenten krijgen hun begroting voor 2021 niet rond

03 maart 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Maar liefst 120 Nederlandse gemeenten krijgen hun begrotingen voor dit jaar niet rond. Dat blijkt uit onderzoek van dagblad NRC Handelsblad. 

De overige 216 gemeentes die de journalisten van de krant onder de loep namen kregen hun begrotingen maar ternauwernood rond door ongewenste maatregelen toe te passen, zoals het verhogen van lokale belastingen en overige inwonerslasten, door forse bezuinigingen door te voeren en gebruik te maken van reserves. 

Verder staan er momenteel twaalf gemeenten onder curatele van een provincie, wat neerkomt op een stijging van 33% in één jaar tijd. Deze twaalf gemeenten konden tot 2024 hun begrotingen niet sluitend krijgen. De komende maanden moeten ze herstelplannen inleveren om het tij te keren. 120 gemeenten krijgen hun begroting voor 2021 niet rond“Op een gegeven moment houdt het op. Dan is het weerstandsvermogen verdwenen of kunnen ze geen enkele tegenvaller meer hebben. Driekwart van de gemeenten is dat uur genaderd”, zegt IJzebrand Rijzebol, gedeputeerde in Groningen (CDA), tegenover het NRC.

Dat Nederlandse gemeenten in zwaar weer verkeren werd afgelopen zomer al becijferd door onderzoekers van adviesbureau AEF. Door de eerste coronagolf hebben gemeenten niet alleen meer uitgegeven (denk aan financiële steunpakketten), ze liepen door alle coronamaatregelen daarnaast flink wat inkomsten mis (zoals toeristenbelasting). Volgens een schatting van Exilo is de schade voor gemeenten bij elkaar opgeteld zo’n €1,5 miljard.

Deze schattig komt grofweg overeen met die van maatschappelijk adviesbureau AEF, dat voor de eerste golf uitkwam op een bedrag van €1,5 tot €1,8 miljard. Inmiddels hebben we ook al de tweede golf achter de rug. In zijn onderzoek schatte AEF in dat deze de Nederlandse gemeenten totaal nog eens zo’n €1 miljard extra zou gaan kosten. 

Open einde

Of het hierbij blijft is maar zeer de vraag. Sinds eind februari is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de derde coronagolf “in zicht”. Als deze golf inderdaad arriveert komen gemeenten in de nabije toekomst ongetwijfeld onder nog grotere financiële druk te staan.