Ecorys: 75% minder vee levert meer op dan veehouderij nu kost

29 juni 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De maatschappelijke kosten om de huidige Nederlandse veehouderijsector in stand te houden liggen hoger dan de baten ervan. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Ecorys.

Volgens wetenschappers van de Universiteit van Wageningen is ons land na de Verenigde Staten wereldwijd de grootste landbouwexporteur, gevolgd door Duitsland, Brazilië en China. En dat is best opmerkelijk: voor landbouw is doorgaans veel grond nodig, terwijl Nederland bijna negen keer kleiner is dan Duitsland, ruim 200 keer kleiner dan Brazilië en meer dan 230 keer kleiner dan China.

120 miljoen dieren op dat hele kleine stukje aarde

Volgens cijfers van het CBS telde Nederland afgelopen jaar 12 miljoen varkens, 3,8 miljoen runderen, 2,5 miljoen koeien, ruim 1 miljoen geiten en schapen, maar liefst 100 miljoen kippen en iets minder dan 1 miljoen nertsen. Bij elkaar opgeteld heeft onze veestapel een omvang van zo’n 120 miljoen dieren, die samen met ons leven op dat hele kleine stukje aarde.

Ecorys: 75% minder vee levert meer op dan veehouderij nu kost

Met zulke aantallen is het niet verbazingwekkend dat Nederland de hoogste veedichtheid ter wereld kent. En dat heeft grote gevolgen voor het klimaat, de gezondheid van mensen die in de buurt wonen van veehouderijen en de omliggende natuur. Met andere woorden: de Nederlandse veestapel brengt de nodige kosten met zich mee. 

Minder vee levert meer op

Milieuorganisatie Greenpeace was benieuwd naar de precieze kosten van de veehouderijsector en schakelde enige tijd geleden Ecorys in. Het bureau ging aan de slag en kwam tot de conclusie dat het laten slinken van de Nederlandse veestapel met 75% per saldo economisch gewin oplevert. 

De kosten die hierbij komen kijken bedragen in tien jaar tijd in totaal zo’n €26 miljard, wat neerkomt op €2,6 miljard per jaar. Denk hierbij onder andere aan geld dat nodig is om veehouders uit te kopen en aan investeringen in het herstel van de grond.

De maatschappelijke baten liggen echter stukken hoger, zegt Hilde Anna de Vries van Greenpeace, op basis van de studie van Ecorys, tegen Omroep Gelderland: “De huidige veehouderij kost ons heel veel geld, alleen al in 2018 ging het om zo’n €5,5 miljard aan maatschappelijke kosten. En deze gaan alleen maar stijgen als we niks doen. Dat maakt een investering van €2,6 miljard per jaar een goede investering.”