'Waterman' Wies Vonck combineert inhoud met advies bij AT Osborne

04 juni 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Wies Vonck verruilt Waterschap Scheldestromen voor een nieuwe uitdaging als associate senior adviseur Water en Klimaat bij consultancybureau AT Osborne. “Leuk om weer inhoud en bestuurlijke ervaring te combineren met het geven van advies.”

De 57-jarige Vonck werkte decennialang voor overheidsinstanties: tweeëndertig jaar bij Rijkswaterstaat en de laatste vier jaar bij Waterschap Scheldestromen. Nu gaat hij zich, vanuit zijn eigen &adWiesburo-Vonck, als associate senior adviseur bezighouden met water, klimaatverandering en biodiversiteit. 

Ervaring met projecten in die hoek heeft hij genoeg. Hij was bij Rijkswaterstaat onder andere directeur Water en Scheepvaart. “Dat waren tropenjaren. In de haven was altijd reuring. Het Rotterdamse havenbedrijf en wat daar gebeurt is zo bepalend voor de hele regio. Ik heb daar veel geleerd.” 

Wies Vonck, Associate Senior Adviseur, AT Osborne

Daarna ging hij aan de slag als programmadirecteur voor het landelijke sluizenproject, waarbinnen voor vijf grote sluizen een meerjarenprogramma voor aanleg, financiering en onderhoud moest komen. “Dan heb je het over een programma voor de komende honderd jaar.” 

“Daarnaast ging het ook om de financiering en om nieuwe contractvormen. Dit soort zaken voor zo’n lange termijn contracteren en vastleggen kenden ze niet in de ‘natte wereld’. Mijn ervaring in de ‘droge wereld’ als directeur Wegen en Verkeer kwam daarbij goed van pas.” 

De combinatie van inhoud en management is wat hem trekt in de nieuwe functie bij AT Osborne. “Ik kan hier mijn inhoudelijke kennis over het water gebruiken, maar ook mijn bestuurlijke en ambtelijke ervaringen komen van pas.”

Vonck studeerde af als bioloog en promoveerde in het werkveld van de ecotoxicologie. “Ik heb daarna bij Rijkswaterstaat gekozen voor functies in het management en daardoor ben ik het contact met de inhoud een beetje kwijtgeraakt. Ik miste het niet, maar een paar jaar geleden begon het toch weer te kriebelen. Het is leuk om bij AT Osborne een combinatie te vinden.”

Adviseurs van het adviesbureau zijn actief in projecten op het gebied van huisvesting, duurzame leefomgeving, gezonde samenleving en toekomstbestendige infrastructuur. Vonck: “Ik werkte al eerder samen met consultants van AT Osborne en dan kwam er altijd een enorme energie vrij als zij langskwamen. Dat merk ik nu ook al in mijn eerste weken, ik word er enthousiast van.”