Saoedische investeerder betaalt €132 miljoen voor PwC-kantoor

18 juni 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het nieuwe hoofdkantoor van PwC in België is door vastgoedontwikkelaar Ghelamco voor €132 miljoen verkocht aan Riyad Capital, een investeerder uit Saoedi-Arabië.

Nog voordat de bouw van het kantoorpand in het Belgische Diegem – nabij Brussel – is afgerond, heeft Ghelamco het met een rendement van 4,72% verkocht. “Dit is een zeer goede zaak. […] Zeker gezien de context van de coronacrisis, de verhuur die sinds 2019 onder druk staat en een leegstand van 20%”, zegt Michael Gheysens, topman bij Ghelamco, in het financiële dagblad De Tijd. 

De nieuwe eigenaar van het kantoorgebouw is de investeringsvleugel van de Saoedische Riyad Bank, die voor 51% in handen is van de Saoedi-Arabische overheid. De PwC Campus in Diegem is het eerste Europese vastgoedobject dat de bank in zijn bestaansgeschiedenis heeft aangeschaft. 

Saoedische investeerder betaalt €132 miljoen voor PwC-kantoor

De adviseurs van PwC zullen volgens de planning pas medio volgend jaar 75% van het gebouw in gebruik nemen voor een periode van minimaal vijftien jaar. De overige kantoorruimte zal worden gehuurd door MeetDistrict, een coworkbedrijf en dochterorganisatie van Ghelamco.

Het pand – gelegen nabij het treinstation van Diegem en Brussel Airport – is ontworpen door bureau Assar Architects. Het heeft een oppervlakte van circa 30.000 vierkante meter, verdeeld over elf verdiepingen. Daarnaast beschikt het kantoorgebouw over 760 parkeerplaatsen, wat volgens het Franstalig Belgisch dagblad L’Echo “zeldzaam is in de buurt van de Brusselse luchthaven”. 

In trek bij de Big Four

De omgeving rondom het vliegveld van Brussel is de afgelopen jaren steeds populairder geworden bij adviesbureaus. Zo ligt om de hoek van de PwC Campus – op slechts enkele honderden meters – het kantoorgebouw van accountants- en adviesbureau EY.

Ook de overige twee Big Four-kantoren zijn al enige tijd te vinden nabij het Brusselse vliegveld. Zo verhuisden de consultants van KPMG in 2018 naar een nieuw kantoorpand nabij de luchthaven. De adviseurs van Deloitte gingen hen voor en zitten al sinds 2013 in hetzelfde gebouw.