Bijna 70% van CEO’s streeft naar minder kantoorruimte

10 september 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De coronapandemie heeft de manier waarop CEO’s over de hele wereld naar de toekomst van werk kijken drastisch veranderd. Volgens een nieuw onderzoek van KPMG zegt bijna 70% van de CEO’s dat ze hun kantoorvoetafdruk de komende jaren willen verkleinen.

Van de 315 CEO’s die meededen aan het onderzoek van KPMG gaf om precies te zijn 69% aan dat ze de komende tijd hun hoeveelheid kantoorruimte gaan verminderen. Aan welke organisaties deze CEO’s leidinggeven is onbekend. Wel laat KPMG weten dat het gaat om bedrijven met een jaaromzet van meer dan $500 miljoen, actief in uiteenlopende sectoren zoals automotive, banken, detailhandel, energie, infrastructuur, verzekeringen, industrie, technologie en telecommunicatie.

De noodgedwongen omzwaai naar thuiswerken was misschien aan het begin van de pandemie een grote uitdaging, maar na circa een half jaar aan ervaring met deze situatie zegt 77% van de CEO’s dat ze in de toekomst meer gebruik zullen gaan maken van digitale samenwerkings- en communicatiemiddelen. Hierdoor kunnen medewerkers ook in het post-coronatijdperk vaker vanuit huis werken.

70% van CEO's streeft naar minder kantoorruimte

Daarnaast levert op afstand werken volgens 73% van de CEO’s die meededen aan het onderzoek nog een ander voordeel op: in hun ogen vergroot dit de vijver aan talent waaruit ze kunnen vissen.

Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, merkte deze grotere vijver al eerder op en voerde in mei een nieuw thuiswerkbeleid in binnen zijn bedrijf. “De grootste voordelen van meer thuiswerken zijn volgens mij de toegang tot grote groepen talent die niet in de buurt van de grote steden wonen en niet willen verhuizen”, zei Zuckerberg tegen Andrew Ross Sorkin van nieuwszender CNBC. “Ik heb het hierbij niet alleen over de VS en Canada, maar over de hele wereld: door het toenemende belang van thuiswerken is er voor bedrijven die dezelfde richting inslaan als wij steeds meer talent beschikbaar.”

Volgens Regus levert meer thuiswerken nog een voordeel op. Het vastgoedbedrijf becijferde dat het gemiddelde kantoor circa 55% van de tijd leeg is of wordt niet gebruikt, wat vanzelfsprekend flink in de papieren loopt. Door meer in te zetten op thuiswerken kunnen organisaties deze forse kostenpost aanzienlijk verkleinen.

De vastgoedstrategieën van de CEO’s voorspellen niet veel goeds voor kantoorverhuurders die verwachten (lees: hopen) dat huurders nadat de crisis over is zullen terugkeren.

Een bredere ontwikkeling

De eerste tekenen uit de praktijk beloven voor hen echter niet veel goeds. In lijn met de uitkomsten van het onderzoek van KPMG zijn de eerste bedrijven al bezig met het terugbrengen van hun vierkante meters kantoorruimte.

Zo kondigde zakelijke dienstverlener Capita recent aan bijna 35% van zijn kantoren in het Verenigd Koninkrijk te schrappen, terwijl accountants- en adviesbureau Sikich uit Amerika afgelopen maand zelfs wereldkundig maakte al zijn duizend medewerkers voortaan permanent thuis te laten werken.