Hybride warmtepomp goedkoper dan hr-ketel

21 juni 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Binnen tien jaar zal de hybride warmtepomp voor consumenten goedkoper zijn dan een traditionele hr-ketel. Dat zegt Ecorys in een nieuw onderzoek.

In opdracht van het ministerie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) onderzocht het adviesbureau de concurrentiepositie van de hybride warmtepomp, een combinatie van een traditionele hr-ketel en een warmtepomp. Het ministerie wilde weten op welke manieren gebouwen in ons land voor het jaar 2030 het best kunnen worden verduurzaamd.

Op termijn goedkoper en meer CO2-reductie

De hybride warmtepomp is op de lange termijn goedkoper voor eindgebruikers, concludeert Ecorys. Wel heeft het bureau bij zijn berekeningen aangenomen dat er een subsidieregeling komt voor de aanschaf van een hybride warmtepomp. Dat is geen rare aanname: momenteel bestaat er al een investeringssubsidie voor normale warmtepompen.

Hybride warmtepomp goedkoper dan hr-ketel

De hybride warmtepomp draagt eveneens meer bij aan het verwezenlijken van de klimaatdoelstellingen dan de hr-ketel. Zo ligt de jaarlijkse CO2-uitstoot van een hybride warmtepomp (bij standaardgebruik) volgens Ecorys circa 27% lager dan bij een traditionele hr-ketel. 

Zowel eind- als tussenoplossing

Een belangrijk voordeel van de hybride warmtepomp is dat deze nieuwere duurzaamheidsoplossingen niet in de weg zit. “De inzet van de hybride warmtepomp vereist namelijk geen extra investeringen in de schilisolatie van het gebouw. […] Naast dat de hybride warmtepomp als eindoplossing kan fungeren, kan hij dus ook op korte termijn worden ingezet als tussenoplossing”, aldus Ecorys.

“De resultaten laten zien dat de hybride warmtepomp een goede aanvulling is op de inzet van robuuste verduurzamingsstrategieën”, zegt Bas van ’t Wout, minister van EZK. “De hybride warmtepomp kan als spijtvrije toepassing worden ingezet in situaties waar er de komende tien tot vijftien jaar geen robuuste optie voorzien wordt.”

Ruim opgestelde woonwijken

Van ’t Wout doelt hiermee onder andere op vrijstaande huizen en twee-onder-een-kapwoningen in ruim opgestelde woonwijken in de buitengebieden van ons land. Hier kunnen collectieve technieken – zoals warmtenetten – doorgaans niet worden toegepast omdat ze niet kosteneffectief zijn, terwijl er wel voldoende ruimte is om hybride warmtepompen te plaatsen. 

Daarmee voorkomt de hybride warmtepomp dat op deze plekken gebruik moet worden gemaakt van veel duurdere oplossingen – zoals de volledige warmtepomp inclusief de noodzakelijke en vergaande isolatie. “De hybride warmtepomp biedt dus een efficiënte oplossing om in bepaalde delen van ons land toch de energievraag te verduurzamen”, aldus Ecorys.