Buck Consultants: ‘Veel belangstelling voor uitbreiding De Eemshaven’

10 mei 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

De Groningse Eemshaven moet wederom worden uitgebreid. Zowel bedrijven als investeerders lopen hier warm voor. Dat blijkt uit onderzoek van Buck Consultants International in opdracht van provincie Groningen en gemeente Het Hogeland.

De afgelopen tijd is de belangstelling voor Groningen, Friesland en Drenthe flink toegenomen. Dat komt vooral omdat hier veel ruimte is die kan worden gebruikt om een deel van het woningtekort te verhelpen. Deze oplossing vraag echter ook om extra werkgelegenheid in Noord-Nederland. Maar daarmee zit het volgens Buck Consultants wel snor: verschillende bedrijven willen zich namelijk vestigen in de Eemshaven. 

Voorgeschiedenis

Vlak na de Tweede Wereldoorlog, in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, groeide de economie van ons land hard. De Nederlandse regering droeg hieraan bij met verschillende maatregelen. Een daarvan was de aanleg van de Eemshaven, die startte in 1968. Vijf jaar later – in 1973 – werd de overslaghaven geopend. 

Buck Consultants: “Veel belangstelling voor uitbreiding De Eemshaven”

Aanvankelijk was de Eemshaven – die momenteel behoort tot de gemeente Het Hogeland – ontworpen voor bedrijven uit de olie- en chemiesector. Dat plan strandde echter door de oliecrisis van 1973. Hierdoor verdiende de Eemshaven lange tijd met name zijn geld met schepen die daar tegen een vergoeding tijdelijk werden gestald.

In de jaren negentig van de vorige eeuw werd het industriële accent van de haven verlegd. Voortaan zou de Eemshaven zich gaan richten op logistieke bedrijvigheid en overslag. En dat gebeurde ook deels, want tegelijkertijd werden tal van energiecentrales gebouwd in het havengebied. De Eemshaven groeide in die periode zo snel dat in 2012 werd besloten om het terrein met ruim 180 hectare uit te breiden.

Nog niet uitgegroeid

Uit het onderzoek van Buck Consultants International – “een gedetailleerde marktverkenning” – blijkt dat de Eemshaven nog niet is uitgegroeid. Het adviesbureau concludeert dat er voldoende interesse is van bedrijven om de haven uit te breiden. Deze zouden zich in de Oostpolder van de Eemshaven willen vestigen, een terrein dat momenteel bestaat uit weilanden. 

Volgens Buck Consultants zijn met name innovatieve bedrijven geïnteresseerd in het nieuwe deel van de haven. Zo is er “reëel zicht op vestiging van één batterijenfabriek in de Oostpolder”. Daarnaast stelt het adviesbureau dat het realistisch is om te verwachten dat een waterstoffabriek en een hyperscale datacenter zich zullen gaan vestigen in het nieuwe deel van de Eemshaven. 

Buck Consultants: 'Veel belangstelling voor uitbreiding De Eemshaven'

De kans dat we in de toekomst elektrische autoproducenten en bedrijven die energie genereren met wind op zee in de Oostpolder zullen vinden, is volgens Buck Consultants niet heel groot. Toch zou het wel gunstig zijn als een producent van elektrische auto’s zich hier vestigt, vooral omdat dit soort bedrijven – relatief gezien – de meeste werkgelegenheid scheppen, aldus Buck. 

Bij elkaar opgeteld zouden bedrijven die zich naar alle waarschijnlijk zullen gaan vestigen in de Oostpolder van de Eemshaven tussen de 1.800 en de 2.360 nieuwe voltijdsbanen creëren. Voor hun activiteiten hebben deze organisaties tussen de 105 en 235 hectare aan grond nodig.

Positief met een slag om de arm

De plannen om de Oostpolder te ontwikkelen liggen al enige tijd op tafel, vertelt Cas König, directeur van Groningen Seaports, de organisatie die het beheer voert over de Eemshaven en de haven in het nabijgelegen Delftzijl.

“De Eemshaven staat internationaal geweldig op de kaart. Vroeger moesten we heel hard leuren om mensen zover te krijgen over vestiging na te denken. Nu komen bedrijven spontaan”, vertelt Köning tegen een journalist van RTV Noord.

Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Het Hogeland en aan de provincie Groningen ligt, wordt het havengebied uitgebreid. Daar moet de raad van Het Hogeland het echter wel mee eens zijn. De meeste partijen staan momenteel positief tegenover de plannen, maar maken zich tegelijkertijd ook zorgen. Is het gebied na de uitbreiding bijvoorbeeld nog wel leefbaar voor inwoners van Het Hogeland?

Op 12 mei aanstaande gaat het college van Het Hogeland opnieuw in gesprek met de gemeenteraad over de uitbreiding van de Eemshaven.