Digital Power groeit hard door maar blijft een familie
Sinds de oprichting is het hard gegaan met dataspecialist Digital Power. Het Amsterdamse bureau groeit als kool en mag inmiddels een waslijst aan bekende namen tot zijn klantenkring rekenen. Eén ding blijft echter hetzelfde: data mag dan het specialisme zijn, uiteindelijk draait het allemaal om de mensen. “Van een onbekende speler zijn we uitgegroeid tot dé datapartner van vele bedrijven, maar ons team voelt nog steeds als een familie”, vertelt Business Manager Erik van der Kooij.
In vijf jaar tijd is het team van Digital Power ongeveer vijf keer zo groot geworden. Met zulke groeicijfers is het verre van vanzelfsprekend dat het hechte teamgevoel overleeft. Toch slaagt Digital Power hierin. Dat gaat niet vanzelf – er wordt hard aan gewerkt.
Vorig jaar werkte het hele team bijvoorbeeld maandenlang samen met bureau Flock om de eigen cultuur te definiëren. “Met de overnames van Adversitement en Maneros kregen we er in één klap tientallen collega’s bij”, legt Manager Data Strategy & Data Academy Rogier Kamer uit. “Dat doet natuurlijk iets met je organisatie. Je moet niet alleen meer moeite doen om iedereen goed te leren kennen, er komen ook verschillende culturen bij elkaar.”
Zo wonen de nieuwe collega’s met name in het zuiden van het land. “Hierdoor klinkt de ‘zachte g’ vaker door het kantoor en werd carnaval een thema”, licht Kamer toe. “Daarnaast bevinden onze nieuwe collega’s zich in een andere levensfase: zij hebben al kinderen, terwijl het grootste deel van het ‘Randstedelijke’ team nog niet zover is.”
Om iedereen op korte reisafstand een fijne werkplek te bieden opende Digital Power een tweede locatie in Den Bosch. “Maar twee locaties of niet, we zullen altijd één team vormen”, geeft Van der Kooij aan.
In de cultuurverkenning kwam weliswaar naar voren dat niet iedereen hetzelfde idee had over de organisatiecultuur, maar tegelijk realiseerde iedereen zich dat de onderlinge verschillen het team juist sterk maken.
“Onze gemene deler bleek te zijn dat iedereen het oké vond dat er verschillen zijn”, aldus Kamer. “We mogen zijn wie we zijn en hoeven niet allemaal hetzelfde te doen en te denken. Verschillen zijn oké! Juist door allemaal comfortabel onszelf te zijn, zijn we samen zo goed!”
Persoonlijke ontwikkeling op maat
Bovendien zagen ze dat onder de oppervlakkige verschillen wel degelijk dezelfde waarden worden gedeeld: gezamenlijkheid, blijven ontwikkelen en van data naar doen. Deze waarden komen onder meer tot uitdrukking in de grote investering die Digital Power doet in de persoonlijke en professionele ontwikkeling van medewerkers.
Sander van Dorsten kan daarover meepraten. Hij begon ongeveer een jaar geleden bij Digital Power. “Vanaf dag één werd ik betrokken bij het vinden van mijn eerste opdracht”, blikt hij terug. “Ik had oriënterende gesprekken met de Business Managers zodat ze goed begrepen wat voor uitdagingen bij mij passen. In mijn geval was dit extra belangrijk omdat ik een achtergrond heb in kunstmatige intelligentie en data science, maar me graag wilde ontwikkelen richting data engineering.”
Van Dorsten kreeg een opdracht die op deze ambitie aansluit. Daarnaast biedt Digital Power medewerkers de mogelijkheid om hun eigen opleidingsprogramma samen te stellen. “Je hebt bij ons onbeperkt opleidingsbudget”, legt Van der Kooij uit. “Dit betekent dat je, in overleg, alle cursussen en opleidingen kunt volgen die je wilt, zolang ze relevant zijn voor je (toekomstige) rol.”
“Twee locaties of niet, we zullen altijd één team vormen.”
“Het belangrijkste dat Digital Power mij heeft gegeven is het vertrouwen en de ruimte om mijn loopbaan op mijn manier in te vullen”, vertelt Van Dorsten. “Ik heb enthousiaste en leergierige collega’s en krijg de ruimte om mezelf te ontwikkelen. Op eigen initiatief, maar ook samen met collega’s.”
Zelf ondernemen
Eigen initiatief wordt actief aangemoedigd, legt Kamer uit. “Wanneer je buiten je opdracht om tijd overhoudt, kun je die gebruiken om nieuwe kennis op te doen en/of bij te dragen aan de interne organisatie. Je kunt bijvoorbeeld trainingen volgen, schrijven of geven, een inhoudelijke bijdrage leveren aan verkoopgesprekken of je kennis delen via een blogartikel.”
Van Dorsten: “Een van de leukste dingen die ik heb kunnen doen is het starten van een eigen Python-klas om data-analisten een aantal maanden te helpen met uitdagingen die zij hadden met programmeren. Dit is bottom-up ontstaan omdat er flink wat data-analisten graag meer met Python wilden werken en ik daar ervaring in had. Ik kreeg heel veel energie van het samen opzetten van een lesprogramma, en kreeg de vrijheid om dit zelf met mijn Digital Power-collega’s in te richten!”
Deze ondernemende houding is volgens Van der Kooij tekenend voor de cultuur van Digital Power. “Je hoeft niet te vragen of iets gedaan wordt – iedereen pakt het proactief uit zichzelf op. De gemiddelde leeftijd is 33 maar door ‘eagerness’ van iedereen is de organisatie veel meer volwassen. En nieuwe ideeën zijn altijd welkom: iedereen draagt bij Digital Power bij aan een betere organisatie.”
Om mee te ondernemen hoef je bij Digital Power bovendien niet te wachten totdat je na vijftien jaar eindelijk partner kunt worden. Van der Kooij: “Na één jaar en een vast dienstverband bestaat al de mogelijkheid om te participeren – hoe mooi is dat?!”
Uitdagende opdrachten
De derde waarde die de cultuur van Digital Power kenmerkt – ‘van data naar doen’ – komt natuurlijk met name tot uiting in de uitdagende opdrachten waar de consultants aan werken, voor uiteenlopende klanten als Philips, Bose, de Consumentenbond, Nespresso, PostNL, ABN Amro, ING en Rabobank.
Een kleine greep uit de projecten waar Digital Power de afgelopen jaren bij betrokken was: KLM via product analytics helpen de dienstverlening te verbeteren, UMC Utrecht tijdens de coronacrisis meer inzicht geven op de IC, Eneco helpen bij het optimaliseren van de datagedreven web en customer experience, een algoritme ontwikkelen voor de NS om inzicht te geven in de drukte in treinen en op stations, Oxfam Novib helpen de gebruikerservaring van de app te verbeteren, het Van Gogh Museum inzicht geven in data rond de (digitale) klantreis.
“Mijn datakennis is ontzettend gegroeid met dank aan mijn Digital Power-collega’s, maar ook als persoon ben ik enorm gegroeid.”
“We helpen alle soorten organisaties bij alle verschillende facetten van data”, aldus Kamer. “Van data analytics en technical web analytics tot data engineering en data science en alles ertussenin. Met een nuchtere club werken we aan de meest uitdagende opdrachten.”
Fanatieke tafelvoetballers
En naast het werken en de persoonlijke en professionele ontwikkeling is er binnen het team natuurlijk ook veel ruimte voor plezier. Kamer: “We werken allemaal hard, maar we geloven er heilig in dat er ook tijd moet zijn voor ontspanning. Een kop koffie met een collega die je al even niet hebt gezien of lekker blijven hangen bij de VrijMiBo is net zo belangrijk als de inhoud van je werk!”
“Daarnaast zijn we allemaal fanatieke tafelvoetballers en trekken er regelmatig op eigen initiatief na werktijd op uit om samen te klimmen, te fietsen, te eten of te gamen”, vult Van der Kooij aan. “En dan is er nog ieder kwartaal ons teamuitje. We zijn al wezen kamperen, varen over de Amsterdamse grachten en rondrijden in oude eenden met onderweg de ‘Grote Ken je Collega Quiz’. Momenteel zijn fysieke uitjes natuurlijk niet mogelijk, maar dat halen we zo snel mogelijk in!”
Hechte familie
Het moge duidelijk zijn: Digital Power doet er alles aan om een hechte familie te blijven – waarin iedereen zich thuis voelt én zich kan blijven ontwikkelen.
“Vanuit de schoolbanken ben ik begonnen bij Digital Power. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en heb ik ontzettend veel kunnen leren”, vertelt data-analist Sanne Kieftenburg. “Mijn datakennis is ontzettend gegroeid met dank aan mijn Digital Power-collega’s, maar ook als persoon ben ik enorm gegroeid. Door de verschillende uitdagingen waarbij collega’s me hebben geholpen, de ontwikkelgesprekken en door het vertrouwen dat ik altijd vanuit Digital Power heb gekregen.”
“Bovenal was – en is – het een ongelofelijk leuke tijd”, voegt ze toe. “In de eerste maanden was ik graag aanwezig tijdens de VrijMiBo en zelfs in deze coronatijden doen we ons best om elkaar nog zoveel mogelijk online op te zoeken. Ik ben ontzettend blij met mijn ambitieuze, gedreven en gezellige collega’s.”
“Ik viel in een warm bad bij Digital Power”, beaamt Van Dorsten. “Ik heb hier een grote club inspirerende mensen ontmoet, en voel me erg thuis binnen het bedrijf. Zélfs met alle maatregelen omtrent het coronavirus, zelfs terwijl ik de helft van de collega’s alleen maar via een scherm heb ontmoet. Er wordt superveel geïnvesteerd in mij als werknemer, en daar ben ik heel blij om. Er wordt ook superveel geïnvesteerd in het teamgevoel, en ik geniet er dan ook erg van om onderdeel te zijn van dit team!”