Twee young professionals over werken in de wereld van data
Hoe is het om als young professional te werken binnen de almaar belangrijker wordende wereld van data? Consultancy.nl vroeg het aan Marieke Schulte en Jasmijn Koster, die respectievelijk als data scientist en data-analist werken voor Digital Power.
Waar de grootschalige inzet van data enkele jaren geleden nog bijzonder was, is er vandaag de dag geen ontsnappen meer aan: bedrijven die willen bijblijven zijn gedwongen hun beslissingen te baseren op de inzichten die uit data kunnen worden opgedaan. Digital Power helpt organisaties hierbij.
Sinds anderhalf jaar maken Marieke Schulte en Jasmijn Koster deel uit van de Amsterdamse specialist in datagedreven werken.
Marieke Schulte
Marieke Schulte kwam in aanraking met de wereld van data tijdens haar master Public Policy and Human Development. “Met name tijdens mijn specialisatie Social Protection Policy lag sterk de nadruk op het monitoren en evalueren van beleid aan de hand van data science-technieken”, vertelt ze. “Beleid en beslissingen die onderbouwd worden met bewijs hebben een grotere kans van slagen.”
Ook haar kennismaking met Digital Power was min of meer toevallig: “Ik ben hier terechtgekomen door een spontane ontmoeting in een kroeg in Maastricht, maar ik voel me bij Digital Power en in de data science helemaal op mijn plek. In mijn werk als Data Science consultant haal ik energie uit het vertalen van technische analyses naar maatschappelijke inzichten, die voor een breed publiek begrijpelijk moeten zijn. Daar waar data en mensen samenkomen, doe ik het liefst mijn werk!”
Marieke startte meteen na het afronden van haar master, en kan inmiddels terugblikken op een vliegende start: “Ik heb in mijn eerste anderhalf jaar zóveel geleerd. Na de eerste paar weken ‘op de bank’ kon ik aan de slag bij RNW Media, een maatschappelijke organisatie in Hilversum. Daar heb ik met veel plezier een jaar en vier maanden gewerkt en me ontwikkeld van junior tot medior consultant. In het begin analyseerde ik vooral social media-data en later heb ik meer strategisch advies geleverd over het gebruik van data.”
“Zo heb ik een compleet responsible data policy uitgewerkt – als aanvulling op de AVG – waarin wordt beschreven hoe RNW Media ethisch verantwoord met data omgaat”, vervolgt ze. “Het opleveren van dit beleid was zeker een van de hoogtepunten van de afgelopen tijd, samen met de presentatie die ik in september 2019 gaf op het MOA Digital Analytics Congres, over een social listening-project waar ik aan heb meegewerkt.”
Gevraagd waarin Digital Power zich onderscheidt, wijst Marieke op de cultuur. “Die zou ik omschrijven als nuchter, gezellig, doelgericht en ontzettend leergierig. Er is op de werkvloer geen competitie of hiërarchie: iedereen wil het beste uit zichzelf en Digital Power halen, en daarbij helpen we elkaar.” Ook is er voldoende ontspanning: “Uiteraard sluiten we de week af in stijl: met bier en bitterballen. Bovendien hebben we elk kwartaal een uitgebreid teamuitje en worden er volop activiteiten georganiseerd buiten werktijd, zoals een Risk avond, ski-reis en een rondje wielrennen voor de sportievelingen.”
Ook wijst Marieke op de ruimte voor persoonlijke ontwikkeling: “We geven zelf aan waar we ons in willen ontwikkelen. Iedere consultant heeft een business manager en een begeleidend consultant, een soort buddy. Met deze twee collega’s bespreek je regelmatig je persoonlijke ontwikkeling. Verder biedt Digital Power aan de lopende band allerlei soft skill-trainingen aan en kun je tijdens uren buiten een opdracht altijd zelf een hard skill-training oppakken. Zo heb ik een onlinecursus machine learning gevolgd en ben ik nu bezig met een cursus data science ethics.
“De vraag ‘moeten we dit willen?’ is vaak misschien nog wel belangrijker dan de vraag ‘kan dit?’”
De ethische dimensie van data science vindt ze erg interessant. “Op een doorsnee dag kom je data science tegenwoordig overal tegen, zonder dat je je dat altijd beseft. Denk aan de reisplanner-apps die we gebruiken, of de persoonlijke aanbiedingen die we in de supermarkt krijgen. Deze ontwikkelingen ‘draaien’ op data science. Doordat ons vakgebied zich zo snel ontwikkelt – sneller dan het nodige beleid dat ons moet beschermen tegen de risico’s ervan – vind ik het belangrijk om stil te staan bij de ethiek van deze ontwikkelingen. De vraag ‘moeten we dit willen?’ is vaak misschien nog wel belangrijker dan de vraag ‘kan dit?’”
Jasmijn Koster
Jasmijn Koster deed voor haar start bij Digital Power ervaring op in verschillende sectoren. “Onder andere in de hospitality, advocatuur, foodservice en doe-het-zelf-branche”, geeft ze aan. “In de wereld van data-analyse is klant- en sectorkennis van groot belang om een goed beeld te vormen van de complexe vraagstukken waar bedrijven mee te maken hebben. Je moet in staat zijn grote hoeveelheden data te verzamelen, analyseren en visualiseren, en inzichten te vertalen naar concrete acties voor diverse stakeholders. Daarbij is het belangrijk je te verdiepen in een bedrijf, actief vragen te blijven stellen en goed te luisteren naar de klant om het daadwerkelijke vraagstuk boven tafel te krijgen.”
Bij Digital Power kreeg Jasmijn direct de kans nog een sector te leren kennen – de verzekeringswereld: “Bij Univé Verzekeringen kwam een functie als Webanalyse consultant beschikbaar, waarbij ik vanuit mijn inhoudelijke expertise de verbinding opzocht tussen de techniek en de business. Een uitdagende rol waarbij niet alleen technische en analytische vaardigheden maar ook stakeholdermanagement en consultancy deel uitmaakten van mijn functie.”
“Als ik mensen vertel dat ik data-analist ben, zie ik vaak een verbaasd gezicht.”
“Het mooiste aan mijn functie vind ik dat ik de vrijheid krijg om in de data te duiken en op zoek te gaan naar groei- en optimalisatiekansen voor een bedrijf”, legt Jasmijn uit. “Hierdoor kan ik mijn creativiteit, analytisch vermogen en klantgerichtheid inzetten om de klant naar een hoger niveau te brengen. Ook binnen Digital Power heb ik veel mooie momenten meegemaakt. Ik krijg de ruimte voor interne projecten, ik ben begeleidend consultant van twee collega’s én ik organiseer voor het tweede jaar de Digital Power Wintersport.”
Net als Marieke geniet ze ook van de cultuur bij Digital Power: “Iedere vrijdag staan onze agenda’s vol met meet-ups over bijvoorbeeld ontwikkelingen op het gebied van CX, klant-cases of data science-vraagstukken. We weten allemaal van elkaar wie voor welke opdrachtgever gewerkt heeft, in welke functie en met welke tools. Met die kennis weet je precies met wie je kan sparren en wie even kritisch naar je analyse kan kijken. Ook zijn we vaak buiten de deur te vinden voor trainingen en events, zoals Conversion Hotel, MeasureCamp of Superweek. Om alles ook wat luchtig te houden organiseren we zo nu en dan een Data Drinks-borrel of trekken we de bowlingschoenen aan voor MeasureBowling.”
Waar de wereld van data nog altijd wordt gedomineerd door mannen, ziet Jasmijn bij Digital Power hoe hier stukje bij beetje verandering in komt: “Veel mensen hebben inderdaad nog de indruk dat er weinig vrouwen werkzaam zijn in de datawereld, maar bij ons ligt het aantal gelukkig ruim boven het gemiddelde van 16%. Ongeveer 30% van ons team bestaat uit vrouwen. Maar als ik mensen vertel dat ik data-analist ben dan zie ik vaak een verbaasd gezicht. Ik denk dat de datawereld vanuit origine nog als ‘mannenbolwerk’ gezien wordt en dat veel mensen niet beseffen wat de rol van een data-analist eigenlijk inhoudt.”
Ze legt uit dat de benodigde vaardigheden vaak onterecht worden bestempeld als typisch mannelijk: “Het vak wordt vaak vaag beschreven met termen als technisch beheer en veel programmeren, terwijl het tegenwoordig veel meer gaat over processen en denken vanuit de klant of eindgebruiker. Consultancy skills, empathisch vermogen en stakeholdermanagement staan dan ook centraal waarbij je zowel de taal van de business als de taal van de IT moet kunnen spreken. Ik merk dat ik tijdens mijn analyses streef naar het achterhalen van het ‘waarom’, want met alleen een uitkomst van een analyse ben ik niet tevreden.”