Vijf data science projecten uitgevoerd door consultants van Digital Power

28 mei 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Digital Power is een groeiende organisatie gespecialiseerd in het bedenken en toepassen van data science-oplossingen. Het bureau is continu op zoek naar nieuw talent, maar wat doet het bedrijf precies? Consultancy.nl werpt een korte blik op de verschillende typen projecten waar het Amsterdamse bureau in uiteenlopende sectoren aan meewerkte.

Overheid

Voor een overheidsinstantie heeft een Data Science consultant meegeholpen bij een pilotonderzoek, waarin werd gekeken of mist gedetecteerd kan worden in foto’s afkomstig van snelwegcamera’s. Het adviesbureau heeft hiervoor state-of-the art neurale netwerken getraind, die zich specifiek richten op beeldherkenning. Aan de hand van de bevindingen in deze pilot zal verder onderzoek naar mistherkenning door snelwegcamera’s gedaan kunnen worden.

Financial Services

Voor een grote Nederlandse verzekeringsmaatschappij werd meegewerkt aan een aanbevelingssysteem voor verzekeringen. Een Data Scientist ontwikkelde een voorspellend model, op basis van diverse machine learning-algoritmes. Aan de hand van klantcases uit het verleden werd een model getraind dat bij nieuwe klanten kan voorspellen welke verzekeringen zij in de toekomst naar verwachting zullen willen afnemen. Bovendien kan het model voorspellen in welke somklasse een klant valt. Een van de betrokken Data Science specialisten licht toe: "Zo kan automatisch de juiste premie worden berekend en getoond en kan de verzekeraar realtime-aanbevelingen aan haar klanten doen."

Energiesector

Een Data Scientist heeft een energiebedrijf, dat vaste abonnementskosten rekent, geholpen bij de ontwikkeling van een data science-model. Doel was om het marketingbudget zo efficiënt mogelijk te kunnen inzetten. Daartoe kan het model berekenen voor welk type klant de kosten van klanten het laagst zijn. “Zo vindt met behulp van Data Science de optimale verdeling van het marketingbudget plaats.”

Vijf projecten waar consultants van Digital Power aan werken

Vastgoed

Een verhuurmakelaar schakelde Digital Power in om te helpen met het verrijken van hun database. De vastgoedfirma wilde op zijn nieuwe website ‘zonligging van de tuin’ als extra informatie-element toevoegen aan de huurobjecten die het woningzoekers op de site aanbiedt; gegevens die in de database tot dan toe ontbraken. “Door op een slimme manier openbare geodata te combineren, konden wij de database voor de verhuurmakelaar verrijken”, aldus de adviseurs. De informatievoorziening voor huizenzoekers werd hierdoor verbeterd.

Onderwijs

Voor een onderwijsinstelling werd met behulp van data science een optimale roosterplanning bepaald. Een Data Scientist kreeg de taak om een zo goed mogelijk lesrooster te vinden voor een groot aantal studenten met ieder een individueel vakkenpakket. Er moest gezorgd worden dat er zo min mogelijk dubbelingen waren, waarbij studenten meerdere vakken tegelijk zouden hebben. Ook moest worden gezorgd dat de verdeling van lesuren op een redelijke manier werd ingericht. De Data Scientist maakte hierbij gebruik van een zogeheten simulated annealing-algoritme, om een zo optimaal rooster (“zo dicht mogelijk bij het globale optimum”) te kunnen bepalen.

Met een team van ongeveer 70 professionals, is Digital Power een snelgroeiend data-consultancybureau gespecialiseerd in data science-vraagstukken. Tot de klantenkring van Digital Power behoren grote namen als NS, Van Gogh Museum, PostNL, Vesteda, Univé, Oxfam Novib, VodafoneZiggo en Elsevier Weekblad.