Financial Times: De top 100 consultancybureaus in het VK

19 februari 2021 Consultancy.nl 5 min. leestijd

De Financial Times heeft de 2021-editie van zijn ‘UK’s Leading Management Consultants’-ranking gepubliceerd. KPMG, Deloitte, McKinsey & Company, Accenture en PwC zijn volgens de zakenkrant de meest toonaangevende adviesbureaus van het land als het gaat om de kwaliteit en de breedte van hun dienstverlening.

Voor de ranglijst, die werd samengesteld door de Financial Times in samenwerking met Statista, werd aan ongeveer 1.000 senior bestuurders – van organisaties die de afgelopen periode een adviesbureau hebben ingehuurd – en aan meer dan 5.000 partners en consultants gevraagd het trackrecord en de kracht van consultancykantoren te beoordelen.

29 categorieën werden onder de loep genomen, waaronder grote expertisegebieden als strategie, supply chain, finance, digitale transformatie en fusies & overnames, en sectoren als de publieke sector, financiële dienstverlening, consumentengoederen, gezondheidszorg en telecom.

In de top van de ranking staan, niet geheel verrassend, ​vooral de grotere consultancyspelers van het land. Zij bieden immers de meeste diensten voor respondenten om te beoordelen – de bedrijven zijn door de Financial Times gerangschikt op basis van het totale aantal aanbevelingen. Vijf bedrijven vallen in het bijzonder op in de lijst: zij worden als een toonaangevend adviesbureau gezien in alle 29 onderzochte categorieën.

Deze top vijf spelers zijn: KPMG, Deloitte (inclusief Monitor Deloitte en Deloitte Digital), McKinsey & Company (inclusief Quantum Black), Accenture (inclusief ?What If! en Javelin) en PwC (inclusief Strategy&).

De koplopers worden op de voet gevolgd door de strategische consultancykantoren Boston Consulting Group (inclusief BCG Digital Ventures) en Bain & Company. Zij kregen in totaal meer dan 20 aanbevelingen – waarbij beide kantoren logischerwijs in de categorie Strategy een gouden score wisten te behalen.

De vierde speler van de Big Four, EY (inclusief EY-Parthenon en EY-Seren), wist op zijn beurt gouden aanbevelingen te krijgen in categorieën als ‘Digital Transformation’ en ‘People & Performance’. IBM Business Services en Atkins maken de top-10 compleet, waarbij IBM onder meer goud won de categorie ‘IT-Strategy’ en Atkins dezelfde erkenning kreeg binnen de categorie ‘Construction & Infrastructure’.

De top 20 bestaat verder uit Capgemini Invent, Baringa, Grant Thornton, PA Consulting, Kearney, Vendigital, BearingPoint, Oliver Wyman en Curzon Consulting (lid van NextContinent).

De top 100 consultancybureaus

KPMG
McKinsey & Company (inclusief dochteronderneming Quantum Black)
Deloitte (inclusief Monitor Deloitte en Deloitte Digital)
Accenture (inclusief ?What If! en Javelin group)
PwC (inclusief Strategy&)
Boston Consulting Group (inclusief BCG Digital Ventures)
Bain & Company
EY (inclusief EY-Parthenon en EY-Seren)
IBM Business Services
Atkins
Capgemini Invent
Baringa
Grant Thornton
PA Consulting
Kearney
Deloitte Digital
Vendigital
BearingPoint
Oliver Wyman
Curzon Consulting
Gartner
Charles River Associates
BAE Systems Applied Intelligence
Korn Ferry
AlixPartners
Clarasys
L.E.K. Consulting
Mott MacDonald
Atos
BDO
Cognizant
Infosys
Project One
The Berkeley Partnership
Infinity Works
Moorhouse
Publicis Sapient
Arup
Tata Consultancy Services
Arcadis
BJSS
OC&C Strategy Consultants
Alvarez & Marsal
EY-Parthenon
GameShift
31ten
Acrotrend
The PSC
Arthur D. Little
Basis
CGI
Dell EMC ProConsult Advisory Services
dmw
Gobeyond
Manifesto Growth Architects
Mason Advisory
North Highland
Prophet
3Keel
11:FS
Capita
?What If!
Dectech
Gallup
Pearson Ham
Ricardo
Simon Kucher & Partners
Wood Mackenzie
4C Associates
Altran
Avanade
BCS Consulting
BIS Consulting
BMC
Brand Vista
Cambridge Consultants
Cambridge Econometrics
Capco
Clear
DXC Technology|
Egremont Group
FTI Consulting
Human Engine
Mercer
Monitor Deloitte
Oliver & Ohlbaum Associates
Oaklin
Peopletoo
PPL
Proudfoot
Q5
RedQuadrant
Savills
Strategy&
Sysdoc
Unipart
Voyager Solutions
White Space Strategy
WSP
Apex Healthcare Consulting

Over FT’s ‘UK’s Leading Management Consultants’-ranking

Voor het beoordelen van de adviesbureaus hebben de onderzoekers Statista de opdracht gegeven om twee enquêtes uit te zetten. De eerste werd gehouden onder partners en senior consultants van kantoren. Zij konden aan de hand van 15 sectoren en 14 verschillende adviesdiensten hun aanbevelingen doen. De tweede enquête werd uitgezet bij opdrachtgevers. In totaal vulden 1.000 bestuurders die in de afgelopen vier jaar consultancypartijen hebben ingehuurd de enquête in.

Vanuit een longlist van 1.600 adviesbureaus zijn er uiteindelijk zo’n 200 in de uiteindelijke ranking opgenomen. Adviesbureaus die ruim boven het gemiddelde aantal aanbevelingen hebben weten te krijgen zijn vervolgens in de ‘gold class’ ingedeeld, terwijl adviesbureaus met minder aanbevelingen die toch bovengemiddeld zijn beoordeeld de zilveren status verkregen. Ten slotte zijn de bureaus die een aanzienlijk aantal aanbevelingen van collega's en klanten hebben ontvangen ingedeeld in de bronzen klasse.