Wat is de impact van Covid-19 op de zakelijke mobiliteit?

17 november 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Covid-19 crisis en de snelle opkomst van thuiswerken hebben een enorme en waarschijnlijk blijvende impact op het zakelijke reisverkeer. Een nieuw grootschalig onderzoek gaat de belangrijkste trends en ontwikkelingen met betrekking tot de wereldwijde zakelijke mobiliteit in kaart brengen.

Al sinds 2009 voeren RDC, VNA (Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen), NS en RET in samenwerking met Vakblad Automobiel Management jaarlijks onderzoek uit naar wat er zoal speelt in de sector. Het zogeheten Nationaal Zakelijke Mobiliteitsonderzoek (NZMO) wordt dit jaar wederom ondersteund door onderzoekspartner VMS | Insight en datapartner MSR Consulting Group.

Het onderzoek is gebaseerd op enquêtes gehouden onder zakelijke reizigers en werkgevers en geeft inzicht in de wensen en eisen omtrent zakelijke mobiliteit in Nederland, maatregelen en gedrag(sveranderingen) en toetst eveneens actuele thema’s.Wat is de impact van Covid-19 op de zakelijke mobiliteit?

Dit jaar heeft het onderzoek echter te maken met een compleet andere context. De uitbraak van het coronavirus in combinatie met het advies om zoveel als mogelijk thuis te werken heeft de wereld voor zakelijke mobiliteit op zijn kop gezet. Volgens een eerste schatting van de onderzoekers werkt momenteel 62% van de medewerkers thuis, bijna een verdubbeling van het percentage dat voor de coronacrisis van toepassing was.

Dit heeft natuurlijk een enorme impact op zakelijke reizen. Het aantal zakelijke kilometers gereden door medewerkers neemt fors af, veel minder professionals pakken het openbaar vervoer naar hun werk, en het segment voor zakelijk vliegen is zo goed als compleet ingestort.

Aan de hand van drie metingen (in mei/juni, augustus/september en november) brengen de onderzoekers de ontwikkelingen in kaart. De eindrapportage zal inzichtelijk maken hoe de coronacrisis de invulling van werken en reizen verandert, en een doorkijk geven op de toekomst: wat zijn de verwachte implicaties voor de post-corona wereld?

Uit de eerste twee tussenrapportages komt naar voren dat de impact zoals verwacht groot is. Zo geeft 78% van de zakelijke reizigers aan dat ze verwachten dat de manier van werken definitief gaat veranderen. En volgens 57% van de bedrijven gaat zakelijke mobiliteit in 2021 nog niet terug naar ‘normaal’, pas in 2022 zal hier eventueel sprake van zijn.