Niels van Basten Batenburg over het SeederDeBoer traineeship

02 november 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In 2019 startte Niels van Basten Batenburg met het consultancytraineeship van SeederDeBoer. Hij deelt zijn ervaringen en werpt een blik op zijn professionele toekomst.

SeederDeBoer is een organisatieadviesbureau dat zich richt op het implementeren van strategische veranderingen, digitalisering en het begeleiden van complexe projecten. Het bureau heeft ervaren consultants in dienst en jonge professionals die een traineeshiptraject volgen. 

“Als Junior Consultant bij SeederDeBoer doorloop ik een traineeship. Als onderdeel hiervan werk ik aan uiteenlopende opdrachten bij meerdere klanten uit verschillende sectoren en daarnaast volg ik trainingen op persoonlijk en professioneel vlak, om mij verder te ontwikkelen als organisatieadviseur”, legt Van Basten Batenburg uit.

Starten met het consultancytraineeship bij SeederDeBoer was voor hem een logische keuze: “Ik ben van nature een generalist: ik heb een brede achtergrond en nog geen uitgesproken voorkeur voor een bepaalde sector of een specifiek bedrijfsaspect. Het traineeship sluit hier naadloos op aan. Je maakt kennis met veel aspecten van verschillende organisaties. Zo was mijn vorige opdracht in het Universitair Medisch Centrum Groningen en ik zit nu bij uitzendbureau Manpower. Heel divers allemaal.”

Niels van Basten Batenburg, Business Consultant, SeederDeBoer

Inmiddels is Van Basten Batenburg, die in 2019 aan de Universiteit van Amsterdam een master in Bedrijfskunde behaalde, ongeveer een jaar in de weer met het traineeship van SeederDeBoer. “Het is gaaf om te zien hoeveel je in zo’n korte periode leert. Het begin vond ik spannend en ongemakkelijk. Ik voelde me nog zo onwetend toen ik voor het eerst voet zette in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Maar ik merk dat dat gevoel naargelang de tijd verstrijkt minder wordt, wat bevredigend is.” 

Van Basten Batenburg vertelt op welke manier hij zichzelf de afgelopen maanden als young professional heeft ontwikkeld: “Het is soms een kwestie van ‘gewoon doen’: in het diepe springen, fouten maken en deze oplossen. En als dat lukt, dan geeft mij dat meer zelfvertrouwen. Daarnaast is voor mij het gevoel van vertrouwen belangrijk. Door je zaken op orde hebben en assertief te zijn, krijg je ook steeds meer vertrouwen van je collega’s. Daar krijg ik ook weer zelfvertrouwen van. En daardoor kan ik beter presteren. Dat merk ik echt.” 

“En daarom vind ik het ook zo waardevol om met directe collega’s samen te werken”, vervolgt Van Basten Batenburg. “Tijdens mijn eerste opdracht kreeg ik het gevoel dat het niet goed ging met m’n project. Maar wat doe je dan, als Junior Consultant? Dan bel je niet zomaar de CFO. In plaats daarvan besprak ik de situatie met mijn directe collega. Zij heeft me aangespoord om wél de CFO te contacteren door met een concreet plan te komen wat er anders zou moeten. Met trillende handen heb ik opgebeld, maar de CFO pakte het goed op. Dat was een waardevolle ervaring.” 

Naast werken aan projecten, volgt Van Basten Batenburg ook trainingen om zijn persoonlijke groei extra te stimuleren: “Het programma zit echt goed in elkaar. Naast praktische trainingen over PowerPoint en Power BI, wordt ook de nadruk gelegd op 'soft skills'. Gespreks- en schrijftrainingen zijn voorbeelden van trainingen waarin je belangrijke vaardigheden leert.” 

“Al deze trainingen volg ik samen met mijn lichting. De verbondenheid met hen vind ik bijzonder. Het is fijn dat je ervaringen kunt delen, je zit in hetzelfde schuitje en kunt altijd even sparren.”

In een blik op de toekomst zegt Van Basten Batenburg op bescheiden toon: “Ik ben net een jaar in dienst, maar ik hoop de komende jaren nog mooie opdrachten te doen. Ik wil me verder ontwikkelen en ontdekken waar ik goed in ben en wat ik echt leuk vind. En ik zou ook graag een deskundige willen worden, het liefst op het gebied digitale transformaties.”