Bain en Big Four begeleiden verkoop van SK FireSafety Group

15 oktober 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Het in ons land gevestigde SK FireSafety Group, een bedrijf dat kritische veiligheidsproducten en oplossingen levert op het gebied van brandbeveiliging, is overgenomen door het Amerikaanse APi Group.

APi Group levert zijn klanten veiligheids-, gespecialiseerde en industriële diensten levert en beschikt wereldwijd over meer dan 200 vestigingen, waarvan de meeste in Noord-Amerika. Met de overname van het in Breda gevestigde SK FireSafety Group, dat ongeveer 650 mensen in dienst heeft die bij elkaar opgeteld ongeveer $146 miljoen omzetten, vergroot Api Group zijn Europese voetafdruk aanzienlijk.

Groei versnellen

“Met deze overname ontstaat een Europees platform voor verdere organische groei en uitbreiding door middel van overnames. De business heeft tijdens de Covid-19-pandemie veerkracht getoond en we heten SK FireFafety Group welkom binnen onze bedrijvenfamilie en kijken er naar uit samen met hen onze groei verder te versnellen”, aldus Russ Becker, Chief Executive Officer bij APi Group, in een reactie op de ontwikkelingen. 

De deal volgt kort na drie eerdere overnames van APi Group in de Amerikaanse markt – twee veiligheidsbedrijven in Georgia en Massachusetts en een specialistische dienstverlener in Wisconsin. Hoewel financiële details over de deal met SK FireSafety niet zijn vrijgegeven, is wel bekend dat de vier deals bij elkaar opgeteld een omvang van $300 miljoen hebben.SK FireSafety Group

APi Group werd zelf een jaar geleden overgenomen door J2 Acquisition Group, dat $2,9 miljard betaalde in een deal waarmee APi een beursnotering verkreeg, vertelt Becker, die aangeeft dat hij zijn organisatie beschikt over verschillende fusie- en overname-mogelijkheden: “We zullen ook in 2021 blijven uitkijken naar deal-kansen die zich voordoen.”

SK FireSafety Group, dat actief is in de Benelux en Scandinavië, was voorheen grotendeels in handen van Apax Partners, dat in 2014 een meerderheidsbelang verkreeg in het bedrijf. Onder de vleugels van de Franse private equity-partij slaagde SK FireSafety erin om zichzelf te positioneren als leider in het segment dat zich richt op de eerste vijftien minuten van een noodsituatie (denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitbreken van een brand, door een snelle reactie daarop wordt de kans dat mensen ongedeerd naar buiten komen aanzienlijk vergroot). 

“Het was een waar genoegen om de afgelopen zes jaar met het Apax Partners-team samen te werken. Ze besteedden tijd, middelen en vertrouwen om het managementteam te helpen bij de implementatie van onze groeistrategie en hebben de groep actief geholpen om snel te groeien en zeer winstgevend te worden”, zegt Ewald Draaijer, CEO van SK FireSafety.

Dealmakers

De deal werd begeleid door uiteenlopende zakelijke dienstverleners. Verkoper Apax Partners ontving strategisch en commercial due diligence-advies van Bain & Company (dealteam: Marc Lino, Erik Pot, Shishir Sinha en Wies van Eeden), terwijl KPMG Corporate Finance financieel advies verzorgde (dealteam: Danny Bosker, Tijn Bastiaans, Joost Frenaij, Arnoud Runia, Matthijs Snels, Job Oomens, Robert Goossens en Annabelle Truijen).

KPMG bracht ook advies uit over de schuldfinanciering (verzorgd door: Maurice Jongmans, Adriaan Vorster, Tim van den Ende en Julian Sie) en voerde eveneens de financial due diligence uit (verzorgd door: Ewald van Hamersveld, Wouter Moet, Ilya Golubev, Sjoerd Verhoogt, Jean-Francois Outrequin en Matthijs van den Neste).

Tax advisory werd verleend door Deloitte (dealteam: Jos Boerland, Anne Renger Sijens, Maiken Rooker) en juridische ondersteuning door Allen & Overy (dealteam: Karine Kodde, Dominique Coumans, Rens Bondrager, Otto Quist, Heleen van de Weijer en Magalie Zindel).

Aan de andere kant van de onderhandelingstafel verzorgde PwC de financial due diligence (dealteam: Hans Dullaert en Nick de Leeuw) en leverde eveneens Tax Advisory diensten (dealteam: Hans Seeling en Leonie de Haas). De strategische en juridische adviseurs van Api Group waren op het moment van schrijven niet bekend.